A McLaren-Hondánál a Kínai Nagydíj előtt tökéletes versenyképességgel riogattak a fejesek, ehhez képest a Fernando Alonso által a sanghaji időmérőn elért 13. hely igen jó eredmény.

A kétszeres világbajnok, miután a Q1-ben megérezte, hogy van még tempó az autóban, nagyon igyekezett a második szakaszban, ahogy a csapatrádión mondta, “nyomom, mint az állat”. A kvalifikáció után természetesen nem kerülhette el a kérdést, hogy milyen állathoz hasonlítja magát. “Elefánt” – szólt a válasz.

Alonso amúgy szinte el sem hitte, hogy meddig kapaszkodott az autóval:

“Ahogy Ausztráliában, most is életem egyik legjobb körét futottam. Ott és most itt is jónak érzem az autót, úgy érzem, képes vagyok a határig vinni. Az előrejelzéseink sokkal pesszimistábbak voltak, főleg, hogy tegnap nem is mentünk. Ma délelőtt kipróbáltunk néhány új alkatrészt, minden a várakozásoknak megfelelően működött, de a motorerő miatt csak a 17. és 19. időt hoztuk, úgy tűnt, az időmérőn a Sauberrel küzdünk majd az utolsó helyekért. A 13. rajthely isteni ajándék.”

A kétszeres világbajnok pénteken azt mondta, vasárnap az eső sem számítana sokat, az is mindegy, mennyi helyet nyerhet a rajtnál, és ezt, ha egy kicsit pozitívabb tálalásban is, de most is tartja:

“Száraz pályán amint elérjük a hátsó egyenest, a 13. helyről a 15-16.-ra csúszok vissza. Ha esik, akkor is a 15-16. leszek, de a kanyarokban igyekszem majd jobban kockáztatni. Veszélyes játék, de nincs veszítenivalóm.”

A McLaren újonca, Stoffel Vandoorne már a Q1 végén búcsúzott, a 16. rajkockát szerezte meg.