A Forma-1-ben 2006-ban a BMW-nél bemutatkozott Robert Kubica generációja egyik legnagyobb ígérete volt, ma talán már Lewis Hamiltonnal és Sebastian Vettellel együtt emlegetnénk, ha 2011 telén nem szenved súlyos ralibaleset, amelyben majdnem odalett a jobb karja.

A lengyel pilóta a – részleges – felépülése után áttért a ralizásra, egy-két F1-es szimulátoros délutánt is eltöltött a Mercedesnél, tesztelt a DTM-ben, idén pedig a hosszútávú világbajnokság, a WEC mezőnyében újra valódi pályaversenyzői programot indít Colin Kolles LMP1-es csapatánál.

“Nehéz időszakon mentem keresztül (a baleset után). Először a ralizás mellett döntöttem, de nem úgy ment, mint vártam. Végül abbahagytam, nyomtam egy resetet. A balesetet követően a pályaversenyzéstől távol tartottam magam, mert a versenypálya túlságosan emlékeztetett arra, mit csináltam előtte. Az volt az életem, a Forma-1-ben való versenyzés volt számomra a csúcs” – magyarázta a WEC monzai idénynyitó rendezvényén a 32 éves lengyel.

“Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy hány olyan emberrel találkoztam Bahreinben (a teszten) és most itt, akiket az F1-ből ismerek. Korábban ez elég felemás érzéseket ébresztett volna bennem. De annak az időszaknak már vége, most készen állok rá, hogy 100 százalékosan az előttem álló kihívásra és a jövőre koncentráljak” – folytatta.

Bár a fentiekből úgy tűnhet, hogy Kubica végleg lezárta magában az F1-es fejezetet, a lengyel Gazeta Wyborczában megjelent mondatai alapján még nem kizárt a visszatérése:

“Pillanatnyilag nem gondolok rá, de részemről még nincs lezárva a történet. Most sokkal nagyobb az esélye, mint két évvel ezelőtt volt. Talán egy nap meglesz a türelmem jutalma. Semmit sem mondok, amíg nem teljesen biztos.”