Bár egy futam semmiképp sem reprezentatív, a Forma-1-es szezonnyitó alapján világos, hogy a két legerősebb csapat a Ferrari és a Mercedes, a Red Bull pedig egyelőre a senki földjén lévő harmadik erő, amely megpróbálhatja beérni az első kettőt.

Tavaly a középmezőnyben magabiztosan hozta a 4. helyet a Force India, de idén sokkal szorosabb lehet a verseny, igazi vérfürdőnek ígérkezik az év a silverstone-iak, a Williams, a Toro Rosso, a Haas és a Renault között a konstruktőri 4-8. helyért való küzdelemben.

A Toro Rossó-s Carlos Sainz így értékelt az Ausztrál Nagydíj után:

“Úgy gondolom, hogy a Williams megmutatta, hogy előttünk járnak, főképp a versenytempó tekintetében. Azt nem tudom, hogy a Haas mire lett volna képes a lágyakon, az utlralágyakon talán egytizeddel voltak jobbak, mint mi. Utána jövünk mi. Úgy hiszem, gyorsabbak vagyunk a Force Indiánál, de a stratégiát ügyesebben csinálták. Eléggé kiegyenlített a helyzet köztünk és a Force India között, míg a Haas és a Williams egy kicsit előrébb van.”

melbourne_f1_edz_43

A spanyol nem említette a Melbourne-ben a pontszerzésről lemaradó Renault-t. A francia csapat főnöke, Cyril Abiteboul szerint a megbízhatatlansági problémák hátráltatták őket Ausztráliában, de az idény elején megcélzott konstruktőri 5. hely reális cél.

“Az eredményünk rámutatott, hogy nem voltunk olyan felkészültek, mint a riválisaink, a teszteken és a hétvégén kimaradt kilométerek miatt küszködtünk. Kiderült, hogy az új korszakban mindent tökéletesen kell csinálni, mert a pályán nehéz pozíciót nyerni.”

“Bár kevés tiszta körünk volt, úgy érezzük, hogy a motorunk és a versenyzőink kombinációja lehetővé teszi, hogy a megcélzott csoportban küzdjünk majd. Minden hétvégén hajthatunk a Q3-as szereplésre és a pontszerzésekre. A legfőbb, hogy Sanghajra javítsunk a megbízhatóságon, hogy aztán már rendesen küzdhessünk.”

melbourne_f1_edz_45

A Renault pilótája, Jolyon Palmer szerint idén ők lehetnek a negyedik erő:

“A célunk a top5, és egészen közel vagyunk. Nagyon-nagyon szoros a verseny, a Williams egy kicsit előrébb van, de megvannak az erőforrásaink ahhoz, hogy az év folyamán eljussunk a negyedik pozícióba. Ha nem is a pontok tekintetében, de legalább a teljesítmény szempontjából az idény második felére.”