A vasárnapi szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj leintése után a nézők már a levezető körön elözönlötték a pályát, jó néhányan egyenesen az aszfaltcsíkra rohantak, az autók közvetlen közelében ugráltak, integettek.

Bár jó néhány kommentátor, újságíró – minden alap nélkül – az új tulajdonos Liberty Media újításaként ünnepelte a dolgot, egyértelműnek tűnt, hogy a pályainvázió veszélyes jelenség volt, aminek (így) nem lett volna szabad megtörténnie.

Így látta ezt a Forma-1-et felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is, vizsgálatot is indítottak az ügyben.

“Normális esetben a nézők csak azután léphetnek a pályára, amikor a biztonsági autó is befejezi a kört az utolsó versenyző mögött. Ezúttal valamilyen okból a 15-ös kanyarban már korábban megnyitották a kapukat. Szerencsére nem történt baj, de ki fogjuk vizsgálni, mi történt” – mondta a német Auto Motor und Sportnak a versenyigazgató, Charlie Whiting.

Az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Andrew Westacott elmondta, hogy “hiba történt”, a kapukat “a versenyirányítástól származó engedély nélkül” nyitották ki.

“Aggasztó a dolog, mert nagyon-nagyon szigorú előírásaink vannak, amelyek 21 éve gyönyörűen működtek, ezúttal viszont valami félrement” – mondta.