Hiába tervezett teljesen új motort a Honda 2017-re, a téli tesztek alapján a McLaren nem hogy előrébb lépett volna, inkább a 2015-öshöz hasonló idénykezdetre számíthat.

Bár a McLaren és a Honda 2013-ban hosszú távra szóló, 2024-ig tartó együttműködésre szerződött, a wokingi csapat számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ha folyamatosan a középmezőny végében, esetleg sereghajtóként szerepelnek a japánok miatt, így kénytelenek megfontolni a válást.

A BBC értesülése szerint a McLaren már érdeklődött az 1996-2014 közti partnernél, a Mercedesnél arról, hogy kaphatnának-e tőlük motort, ha esetleg úgy alakul. Úgy tudni, a kapcsolatfelvétel egyelőre informális és rövid volt, de a Merci-főnök Toto Wolff nyitott a McLaren visszafogadására. A hírt sem a McLaren, sem a Mercedes nem kívánta kommentálni.

A McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier a múlt heti teszten a spanyol AS kérdésére egyébként azt mondta, Mercedes-motorral képesek lennének nyerni: “Szerintem nyerhetnénk, igen, (Mercedes-motorral) most is nyerő csapat lennénk.”

A McLaren részéről a múlt héten ugyanakkor többször is hangsúlyozták, hogy a problémák ellenére kitartanak a Honda mellett, a szerződés kitöltését tervezik. Ez érthető is, hiszen a 2015-ben kizárólagos partnerként beszállt japán gyártó ejtése óriási, nagyjából 100 millió dolláros lyukat ütne a csapat éves büdzséjébe, ugyanis az ingyen motorok (kb. 17 millió) mellett a Honda állja a pilótafizetések felét és még további tízmilliókkal szponzorálja a McLarent. Az egykor szebb napokat látott csapatnak 2014 óta nincs névadó szponzora.