A 2016-os Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg alig öt nappal a szezonzáró után bejelentette a sportágból való visszavonulását, ezért a Mercedesnek a télen kellett új versenyzőt kerítenie.

Első pillantásra logikus lett volna, hogy a saját nevelésű ifjoncukat, a 2016-ban a Manornál versenyző Pascal Wehrleint vessék be, de a bajnokcsapat végül a williamses Valtteri Bottast ültette Rosberg helyére.

Wehrlein idén a Saubernél folytatja F1-es pályafutását, a barcelonai teszten adott interjújában pedig kifejtette, nem is gondolta, hogy ő ülhet majd a Mercedesbe, a csapatfőnök Toto Wolff már az elején tisztázta, hogy még túl tapasztalatlannak tartják:

“Tudtam, hogy a jelöltek közé tartozom, de nem foglalkoztam ezzel komolyabban. Toto elmagyarázta, hogy úgy gondolják, jobb lenne, ha még tapasztalatokat gyűjtenék, egy év nem elég, főleg, hogy a második évükben mindig sokat fejlődnek a versenyzők. Az én tapasztalatom kevés lehetett volna. Úgy gondolom, a Mercedesnek kész, tökéletes, a potenciálját kiteljesített versenyző kell, de én még nem jutottam el a határaimig” – mesélte a 23 éves pilóta.

“Egy szezonnyi tapasztalattal az ember még nem érte el a határait, időnként hibákat követ el. Néha például rossz irányba indul a beállításokkal, mert hiányzik a tapasztalat. Öt év tudás és tapasztalat birtokában már sokkal ritkábbak az ilyen hibák.”