Lewis Hamilton a hétvégén egy internetes kérdezz-felelek részese volt, amelyen többek között a versenyzők vezetési adatainak csapaton belüli megosztásának kérdése is felmerült. A háromszoros világbajnok világossá tette, hogy neki nem tetszik ez a gyakorlat, és már meg is kérte a Mercedest, hogy hagyjanak fel ezzel.

“Kimegyek, lehúzom a köreimet, dolgozok az adatokkal, a másik srác meg mindent láthat. Kértem már a csapattól (hogy ne így legyen). Én sem akarom látni a csapattársam adatait. Nem hiszem, hogy fair, amikor a másik a legjobb formáját hozza, én meg az egészet áttanulmányozhatom a számítógépen” – mondta.

“Vezetés közben például figyelünk a féktávokra, a huplikra, az aszfalton lévő féknyomokra, minden ilyesmire, amiknek segítségével még gyorsabbak lehetünk a kanyarokban. Természetes, hogy a másik nem pont ugyanazt csinálja, jobb, vagy épp rosszabb itt és ott. Viszont az adatmegosztás miatt egyszerűen másolhatjuk a csapattársat. Ó, ő itt öt méterrel később fékez, na, akkor én is megpróbálom ugyanezt.”

“Szóval ez nem tetszik nekem ebben, lehetőséget ad, hogy felzárkózzon a másik. A gokartozásban imádtam, hogy ott nem volt ilyen, ott kiragyoghatott a tehetség.”

pirelli_hamilton_abu_dzabi_2

Hamilton szerint a csapaton belüli adatmegosztás a kezdő F1-esek dolgát is túlságosan megkönnyíti.

“Szerintem azért kellene igazolni egy ifjoncot, mert ő a legjobb, felkészült, minden alsóbb kategóriában győzni tudott, a képességek alapján. A versenyző legyen képes saját erejéből megállni a helyét a pályán, segítség nélkül. Lehet fogni egy Forma-3-as srácot, beültetni a szimulátorba minden nap, hogy gyakorolja az íveimet, és idővel valószínűleg menni is fog neki a dolog. De ezekre magától kellene rájönnie. Neki magának kellene kitapasztalnia a határokat, erről szól az autóversenyzés.”

“Amikor beülök az új autónkba, majd kitapasztalom, mik is a határai. Ha erre nem vagyok képes magamtól, akkor nem vagyok elég jó, nem érdemlem meg, hogy itt legyek. És vannak is ilyen pilóták…”

Hamilton idén új csapattársat kap, a világbajnoki cím megnyerése után váratlanul visszavonult Nico Rosberg helyett immár a Williamstől érkezett Valtteri Bottas lesz majd a garázs másik oldalán a Mercedesnél.