A Mercedes a williamses Valtteri Bottasszal pótolta a tavalyi szezonzáró után néhány nappal visszavonulását bejelentő világbajnokot, Nico Rosberget. A német bejelentése és az utód megnevezése között másfél hónap telt el, de a háttérben gyakorlatilag azonnal eldőlt, mi is legyen.

Bottas nemrég elmesélte, hogy azonnal hívta a menedzselésében is érdekelt Mercedes-főnököt, Toto Wolffot, most pedig a Williams helyettes – de facto – csapatfőnöke, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült a finn átigazolásának akadályozása.

“Nem volt könnyű a karácsonyi időszak, amint Nico megtette a bejelentést, tudtam, hogy a telefonomon megjelenik Toto neve, Valtterit kéri majd. Okkal, hiszen Valtteri fantasztikus tehetség, érett versenyző – szeretném hinni, hogy a tehetsége kibontakozásában nekünk is nagy szerepünk van” – nyilatkozta.

claire_williams

“Valtteri fontos tagja volt a Williamsnek, izzik benne a szenvedély, amit egy versenyzőtől elvárunk, a legjobb autóban akar ülni, győzni akar. Miért akadályoznánk egy ilyen pilótát? Nem lenne helyes. Egyszer Vallteri útjába álltunk, amikor a Ferrari hívta, de akkor ígéretet tettem neki, hogy legközelebb már nem teszünk ilyet, és én megtartom az ígéreteimet” – utalt arra, amikor 2015 nyarán Kimi Räikkönen potenciális utódját látták Bottasban a maranellóiak, de a Williams túl sokat kért érte.

A Williams Bottast a csapattól tavaly év végén visszavonult Felipe Massával pótolta, a brazil veterán mellett szólt, hogy eredetileg csak azért intett búcsút az F1-nek, mert a grove-i csapatnál helyet kellett csinálni a nagy pénzeket hozó újoncnak, a 18n éves Lance Strollnak. Massa mellett szólt a csapat ismerete, a hatalmas tapasztalata és az is, hogy mindenképp szeretett volna még versenyezni valahol.