Az orosz Rambler hírügynökség tudósítása szerint az idei évtől jelentősen csökkentik a szocsi Orosz Nagydíjra szánt állami támogatást, a közpénzek helyett ezután piaci szereplők zsebéből kell fizetni a rendezési díjat.

Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes megerősítette ezt: “A díjat mostantól a Lukoil, a VTB bank, a Rusal (alumínuim-gyártó – a szerk.) és további cégek állják, összesen tíz befektető.”

A Forma-1-be 2014-ben került be az Orosz Nagydíj, amelyet a szocsi téli olimpia helyszínén felhúzott pályán tartanak. Bár a futamon az elmúlt három évben maga az elnök, Vlagyimir Putyin is megjelent, a látogatottság folyamatosan csökkent. A gyengülő jegyeladások mellett az állam kihátrálásához annak is köze lehet, az új tulajdonos, az amerikai Liberty Media eltávolította a Forma-1 éléről a Putyinnal kiváló kapcsolatot ápoló Bernie Ecclestone-t.

Az Orosz Nagydíj Forma-1-es szerződése 2020-ig szól, a(z évente 10 %-kal emelkedő) rendezési díj tavaly becslések szerint 47 millió dollár (13,6 milliárd Ft) volt.