A Forma-1 sportszakmai vezetésével a hét elején megbízott Ross Brawn megpedzette, hogy újra foglalkozni kellene a kiadási plafon kérdésével, emellett egyenlősíteni kellene a csapatok díjazását.

A McLaren F1-es főnökének, Zak Brownnak tetszik a dolog.

“Nem hagyhatjuk, hogy addig srófoljuk a kiadásokat, hogy a végén ne lehessen összehozni egy 10-11-12 csapatos mezőnyt. Nagy támogatója vagyok a költségplafon bevezetésének, és annak, hogy kiegyensúlyozzuk az eső és utolsó hely közötti pénzelosztást. Az olyan hagyományos csapatok, mint a McLaren, a Williams és a Ferrari egy kicsit talán többet adnak az F1-nek, ezért szerintem já is valami, de nagyon egészségtelen lenne, ha minden idényben csődbe menne egy-egy csapat, mint most a Manor” – mondta.

“A Lotust egy dollárért vette meg a Renault – sosem hallottam olyat, hogy egy foci- vagy kosárlabdacsapat ennyiért kelt volna el, azok ugyanis jó üzletnek számítanak. Vissza kell fognunk a kiadásokat és ki kell egyensúlyoznunk a kifizetéseket, hogy aztán mindenki profitot termelhessen.”

zak_brown_mclaren

A Ron Dennis utódjaként a Forma-1-es csapat élere került Brownnak egyik fő feladata az idei évben, hogy a 2013 végén távozott Vodafone helyére új névadó szponzort kerítsen a McLarennek. Ez a kihívás is mutatja, miért kellene visszafogni a kiadásokat.

“Ron egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy ma már nem léteznek névadó szponzorok, ami alatt azt értette, hogy régebben a névadó szponzor fizette a költségvetés felét. Azonban a kiadások növekedésével ma már nem lesz olyan szponzor, aki állja a felét. 150 millió fontos névadó szponzort nem lehet találni. Ma is vannak névadó szponzorok, de megvan a határa annak, hogy mennyit ér a Forma-1, a kiadások azonban elléptek az értéktől, egyszerűen túl sokat költünk.”