Az elmúlt napokban egyre komolyabb lehetőségként emlegették, hogy a Forma-1 új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media hamarosan elmozdítja posztjáró a sportág gazdasági ügyeit közel évtizede irányító Bernie Ecclestone-t. A spekulációk igaznak bizonyultak, a 86 éves angol üzletember maga jelentette be, hogy megbuktatták.

“A mai napon elmozdítottak, már nem én irányítom a céget” – nyilatkozta a német Auto Motor und Sportnak.

A Liberty Media tavaly szeptemberben kezdte meg a Forma-1 részvényeinek megvásárlását, a irányító részesedés megszerzésére a Liberty saját részvényesei a múlt héten bólintottak rá, a felvásárlást ezután az F1-et sportszempontból felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is jóváhagyta. A mai napon lezárták az üzletet, a Librerty hétfő este ezt és a személyi változást is hivatalosan bejelentette.

Ecclestone vezérigazgatói posztját az amerikai Chase Carey veszi át a Formula One Groupnál, míg ő maga a “nyugalmazott elnök” (Chairman Emeritus) címet kapja.

“Izgatottan veszem át a CEO posztot. Az F1-ben óriási kiaknázatlan potenciál rejlik. Örömmel hallottam a nézők, a csapatok, az FIA, a versenyszervezők és a szponzorok elképzeléseit. Mindannyiukkal együttműködve dolgozunk majd azon, hogy növeljük a versenyek nyújtotta élményt és új dimenziókat adjunk a sportágnak, alig várom, hogy megoszthassuk az ezeket illető terveinket” – mondta Carey.

Chase Carey (k.) és Ecclestone (j.)

Chase Carey (k.) és Ecclestone (j.)

“Szeretném megköszönni Bernie több évtizedes vezetői tevékenységét, nagyon nagyra tartom. A Forma-1 neki és az általa vezetett menedzsmentnek köszönhetően az ma, ami, ő mindig is az F1-család tagja lesz. Bernie nyugalmazott elnökként a sportágért tett erőfeszítéseihez illő szerepben tanácsaival, iránymutatásával tovább dolgozik az F1 hosszú távú sikeréért, amit köszönök neki” – tette hozzá.

A Liberty komoly kiaknázatlan potenciált lát a Forma-1-ben, a sportág internetes jelenlétét és marketinglehetőségeit szeretné sokkal jobban kiterjeszteni és kiaknázni, emellett a futamok számát is növelné, az amerikai piac meghódítását is célozza. Úgy tűnik, hogy az újítások megvalósításához a régi rendszerrel való teljes szakításban látják a megoldást.

Autókereskedőből lett az F1 királya

Az eredetileg autókereskedéssel foglalkozó Bernard Charles Ecclestone még az 1950-es években került kapcsolatba a motorsporttal, motor- és autóversenyzőként is kipróbálta magát – az 1958-as Monacói Nagydíjon is szerencsét próbált, de nem kvalifikált a versenyre -, azonban hamar rájött, hogy más szerep jobban állna neki.

Előbb az 1970-ben az Olasz nagydíjon versenybalesetben elhunyt, posztumusz világbajnok Jochen Rindt menedzsereként tevékenykedett az F1-ben, majd 1972-ben megvásárolt a Brabham-csapatot, amelyet egészen 1987-ig irányított.

Ecclestone a Brabham főnökeként Niki Laudával beszélget (1979)

Ecclestone a Brabham főnökeként Niki Laudával beszélget (1979)

Ecclestone már a 70-es években megszervezte a csapatok szövetségét (FOCA), amely aztán a sportágat akkor felügyelő FISA-val folytatott, hosszú évekig tartó jogi birkózásban 1981-re megszerezte az F1 közvetítési jogait. A csapatok azonban nem akartak vállalkozni, így az angol kisember egyedül vágott neki, másfél évtized alatt sok százmilliós dolláros globális üzletté tette a Forma-1-et.

Az ezredfordulón Ecclestone az F1 kereskedelmi jogainak nagy részét eladta, azok aztán 2006-ra kerültek a CVC befektetési csoporthoz, amely az elmúlt pár évben adott el újabb és újabb részvényeket, ezeket most a Liberty gyűjti be.

A 2005-ös eladás kapcsán utólag komoly korrupciós gyanú merült fel, 2014-ben bíróságokra járt Ecclestone, de megúszta

A 2005-ös eladás kapcsán utólag komoly korrupciós gyanú merült fel, 2014-ben bíróságokra járt Ecclestone, de megúszta