Bár a Mercedesnek két F1-es tapasztalattal rendelkező ifjonca is volt Pascal Wehrlein és Esteban Ocon személyében, a bajnokcsapat helyettük a williamses Valtteri Bottast ültette a visszavonulását meglepetésszerűen bejelentő Nico Rosbrg helyére.

Sokak szerint a lépés azt mutatja, hogy a Mercedes nem igazán hisz a saját utánpótlásprogramjában, a 17 éves Max Vestappennek lehetőséget adó Red Bull-fejes, Helmut Marko egyenesen gúnyolja őket ezért, de Toto Wolff azt mondja, más volt az ok:

“Természetesen sokként ért minket Nico kiszállása, azonban a távozása lehetőséget adhat egy új tehetség kiemelkedésének. Igen, ott van Pascal és Estaban a programunkban, de a célunk az, hogy fejlődjenek, és nem az, hogy felkészületlenül dobjuk be őket a számukra nem megfelelő környezetbe” – mondta az osztrák a francia L’Equipe-nek.

“Pascal gyors, ragyogó, mindig számolunk vele. Azonban még a fejlődési szakaszban jár, lehetőséget kell hagynunk neki arra, hogy hibázzon, tanuljon. A Mercedesnél ez nem lett volna lehetséges. Nézzük csak meg, mi volt Sergio Perezzel, Heikki Kovalainennel vagy Kevin Magnussennel a McLarennél: túl korán kerültek a csapathoz, nem voltak elég felkészültek.”

“És ugyanez igaz Estebanra is, emellett ő már le is volt szerződtetve a Force Indiához. Nem akarunk karriereket tönkretenni azzal, hogy túl gyorsan léptetjük a pilótákat. Nem akarunk ártani azoknak, akikben hiszünk.”

verstappen_wolff

Wolff szerint a Verstappennel való példálózás sem igazán megalapozott:

“Ne feledjük, hogy még Max is a fejlődési szakaszban jár. A Red Bull nagyon szépen felkészítette a pénteki edzésekkel, majd a másfél szezonnyi Toro Rosso-szerepléssel, de amikor a Red Bullhoz került, neki sem kellett a bajnoki címért küzdenie, egy Lewis Hamilton ellen versenyeznie. Nem küzdött mindig az élen, egy futamot nyert, míg mi tizenkilencet. És hibákat is követett el, Monacóban, Austinban, ami rendben is van egy fiatal versenyzőnél, hagyni kell, hogy hibázzanak, mert (az élen) nincs második lehetőség.”