A Mercedes-csapat hat héttel a világbajnok Nico Rosberg meglepetésszerű visszavonulása után végre megnevezte a címvédő utódját, Lewis Hamilton új csapattársát, a Williamstől átigazolt Valtteri Bottas személyében. A finn pilóta hétfő délután mutatkozott be a brackley-i központban.

“Az életben néha váratlan körülmények hoznak érdekes lehetőségeket. Nico decemberi döntése nagy meglepetés volt, egyértelműen komoly kihívás a csapat számára. Valtteri igazi egyenes fickó, nagyon összeszedett. Eléggé finn, ami nekünk nagyon is megfelel. Nagyon szép eredményei voltak az alsóbb kategóriákban, az F1-ben pedig kilenc dobogós helyezést szerzett. Most eljött az idő, hogy a következő szintre lépjen, hogy kiderüljön, képes-e futamgyőzelmekért, a bajnoki címért küzdeni. Már így is egy kicsit lemaradásban vagyunk az új szezonra való felkészüléssel, szóval sűrű hetek következnek, de dolog biztos: ismerve Valtterit azt mondatom, hogy mindent belead majd” – mutatta be az új pilótát a csapatfőnök Toto Wolff.

bottas_mercedes_wolff

“Hiszünk Valtteri képességeiben, ezért is szemeltük ki őt. A következő pár hétben szorgalmasan dolgozunk majd, hogy Valtteri kapcsolatokat építsen és megismerje az autót, de ez izgalmas kihívás, ami új energiát, új versenyzői dinamikát hoz” – tette hozzá.

Bottas óvatos optimizmussal beszélt új munkatársai előtt:

“Nagyon izgalmas időszak ez számomra, eltart még egy darabig, amíg felfogom, hogy ez tényleg megtörtént. Egyértelműen egy álmom válik valóra azzal, hogy egy ilyen múltú csapatnál vezethetek, főleg az elmúlt pár év után. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a csapat tagjává válhatok, és szeretnék köszönetet mondani a Mercedesnél mindenkinek, amiért hittek a képességeimben és megadták ezt a lehetőséget.”

“Nagyon jó fogadtatásban részesültem. Persze még sok mindenkivel kell megismerkednem, de az első benyomásaim igazán jók. Nagyon tetszik az infrastruktúra, és alig várom, hogy mindenkit jobban is megismerjek. Az első Mercedes-motoros tapasztalataimat még 2009-ben, a Forma-3-ban szereztem, és persze az elmúlt három, williamses év alapján a Forma-1-es erőforrást is ismerem, de így is nagyon sokat kell még tanulnom az autóról és a csapat működéséről a gyárban, a teszten és a versenyhétvégéken.”

bottas_mercedes_1

“A Williamsszel kilenc dobogós helyet szereztem, de az első győzelem még hiányzik, ez lesz az első célom, aztán majd tovább. Úgy gondolom, hogy erős párost alkotunk majd Lewisszal. Versenyzőként és emberileg is nagyon nagyra tartom őt. Mindenki tudja, milyen gyors, ezért nagyszerű viszonyítási pont is lesz számomra. Biztos vagyok benne, hogy szoros lesz a verseny és mindketten hajtjuk majd a másikat, de abban is, hogy képesek leszünk csapatként dolgozni. Mindketten tapasztaltak vagyunk, mindketten mindent beleadunk, aztán majd meglátjuk.”

“Készen állok a kemény munkára, arra hogy bizonyítsak. Nagy kihívás lesz ez az év, az új csapathoz való csatlakozás mindig több munkát jelent, de 100 százalékosan készen állok erre. Keményen edzek, hogy csúcsformában legyek, hiszen az idei autók megterhelőbbek lesznek. Mindig magasra teszem a lécet, már az első futamtól jól akarok teljesíteni. Buzog bennem az energia, készen állok, hogy együtt dolgozzunk idén és remélhetőleg még sok-sok évig a Mercedesnél!”

puzzle

Wolff a Bottast elengedő Williamsnek, valamint a Mercedes-ifjonc Pascal Wehrleint befogadó Saubernek is köszönetet mondott: “A Mercedes nevében köszönöm a Williamsnek az együttműködést, azt, hogy lehetővé tették Valtterinek az átigazolást, és Monishának (Kaltenborn) a Saubernek, hogy ilyen türelmesek voltak az elmúlt pár hétben!”

Természetesen Bottas is köszönetet mondott volt csapatának:

“Nagyszerű hét évem volt a Williamsnél, ahol 2010-ben tesztpilótaként kezdtem. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk, nagyon szép emlékekkel távoztam: az F1-es bemutatkozásom, az első pontjaim, mind a kilenc dobogós helyezésem az ottani srácokkal-lányokkal hoztuk össze, szóval igazán köszönöm mindenkinek és a legjobbakat kívánom a jövőre nézve!”