A 2016-os világbajnokságot Nico Rosberg nyerte a Mercedesszel, majd néhány nappal később, az FIA bécsi díjátadó gáláján váratlanul bejelentette visszavonulását.

Több komolytalan spekuláció után hamar tisztulni kezdett a kép az utóddal kapcsolatban, a Mercedes a Williams pilótájára, Valtteri Bottasra mozdult rá. A finnért cserébe jelentős árengedményt lehetett kínálni a Mercedes-motorokat használó istállónak, Bottas menedzsmentjében ráadásul a Merci-csapatfőnök Toto Wolffnak is van szerepe.

A Mercedes a karácsonyi szünet előtt tisztázta, hogy január elejéig biztosan nem tesz bejelentést, de a háttérben dolgoztak Bottas érkezésének előkészítésén. Sajtóhírek szerint a finn pilóta már karácsony előtt üléspróbán vett részt a Mercedes Brackleyben található központjában, ezek után tényleg csak a bejelentés időpontja volt kérdéses.

Erre végül a vártnál tovább kellett várni, január közepére sikerült elvarrni a szálakat. Hétfőn először a Sauber jelentette be, hogy Pascal Wehrlein lesz Marcus Ericsson csapattársa, majd a Williams következett Felipe Massa visszatérésének világgá kürtölésével. Ebben a közleményben a Williams megerősítette, hogy elengedte Bottast a Mercedeshez, sőt Massa sok sikert is kívánt korábbi csapattársának új istállójánál.

puzzle

Bottas eddig csak a Williamsnél szerepelt a Forma-1-ben, 2010-2012-ig tesztpilóta volt, majd 2013-ban mutatkozott be a csapatnál versenyzőként. A karrierje eddig nagyon hasonló a visszavonult Rosbergéhez, akinek egész F1-es pályafutása során csak két csapata volt – a Williams és a Mercedes.

Sőt, abban is hasonlítanak, hogy Rosberg is négy idényt töltött a Williamsnél, mielőtt a Mercedeshez igazolt 2010-ben. Bottas eddig kilencszer állhatott dobogón, futamgyőzelme és pole pozíciója még nincs.

bottas_mercedes_3