Noha a Mercedes leghamarabb január 3-án jelenti be, hogy ki lesz a visszavonult Nico Rosberg utódja, Claire Williams utalt rá, hogy Valtteri Bottas lehet a befutó. A hét eleje óta nem titok, hogy a Mercedes első számú jelöltje a finn pilóta, de a Williams az első ajánlatra nemet mondott.

Később a technikai igazgató Pat Symonds is azt mondta, hogy a Williams nem engedheti el a “kulcsfontosságú” Bottast, mert az ő elvesztése komoly következményekkel járhat a csapat eredményességével kapcsolatban.

Mindezek után nyilatkozta azt Claire Williams a BBC-nek, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet szó Bottas elengedéséről – azaz minden és mindenki megvásárolható.

“Nagyon örülök, hogy egy olyan csapat, mint a Mercedes, Nico potenciális utódjaként tekint Valtterire” – mondta Williams.

“Mindig tudtuk, hogy Valtteri egyike a sport legnagyobb tehetségeinek, örülünk, hogy a bajnokcsapat is elismeri ezt.”

“A Williamsnek ugyanakkor megvannak a saját céljai, minden esetben gondoskodnunk kell róla, hogy a csapatunknak megadjuk a legjobb lehetőségeket az előrelépésre. Bármilyen változásról csak abban az esetben lehet szó, ha a Williams versenyképessége nem sérül, és jó esélyekkel vághatunk neki 2017-nek.”

Korábban felmerült, hogy az alku részeként a Williams komoly árkedvezményt kapna a motorokra, sőt a Mercedes hozzájárulhat, hogy a Williamshez tartó technikai igazgatója, Paddy Lowe kényszerszünet nélkül munkába álljon új csapatánál.

Sajtóhírek szerint az alkudozás már ott tart, hogy a Williams felvette a kapcsolatot Felipe Massával is, akit esetleg visszahívna az alakulat, hogy jövőre még segítse a csapatot az újonc Lance Stroll csapattársaként.

“Csak abban az esetben engedjük el Valtterit, ha elérhető egy tapasztalt, hiteles alternatíva helyette, mint például Felipe Massa” – idézte Williamst a L’Equipe. “Akárhogyan is döntünk, a csapat érdekeit kell figyelembe vennünk.”