A friss Forma-1-es világbajnok Nico Rosberg váratlan visszavonulása igen komoly kihívás elé állította a Mercedes-csapatot, decemberben kell új versenyzőt keresniük Lewis Hamilton mellé.

A csapat vezetői az elmúlt napokban azt állították, hogy a mezőn jelentős része megkereste őket, gyakorlatilag bármi elképzelhető.

Sokak kívánságlistájának élén szerepel a két igazi nagyágyú, a ferraris Sebastian Vettel és mclarenes Fernando Alonso, az utóbbi pedig csapatfőnök, Toto Wolff sem hajlandó kizárni a jelöltek közül.

“Fernandót mindenképp meg kell gondolni. Nagyon nagyra tartom versenyzőként. Egyesül benne a tehetség, a gyorsaság és a tapasztalat, minden egyben van. Ugyanakkor szerződése van a McLaren-Hondával, és egyelőre minden lehetőséget át kell tekintenünk” – mondta a brit Sky Sportsnak.

lowe_mercedes_abu

A Mercedes másik vezetője, a technikai csapatvezető Paddy Lowe az Autosportnak részletesebben is beszélt a kiválasztási folyamatról, a mérlegelendő szempontokról.

Bár kézenfekvő lenne az immár egy szezonnyi F1-es tapasztalattal, számtalan tesztkilométerrel és Mercedes-szerződéssel rendelkező ifjonc, Pascal Wehrlein előléptetése, Lowe rögtön az elején jelezte, hogy nem garantált ez a lépés.

“Egyáltalán nem eldöntött kérdés, előbb meg kell vizsgálnunk, ki az, aki elérhető, elemeznünk kell. Több szempont is van: megnézzük a korábbi teljesítményeket, azt, hogy milyen tempó, mennyire egyenletes szereplés várható. Egy dolog gyorsnak lenni, az pedig egy másik, hogy képes-e a versenyző úgy hozni a pontokat, ahogy Nico tette. Én egyszerűen olyat szeretnék, aki olyan eredményes tud lenni, mint Nico volt.”

“Az első lépés, hogy összeállítsuk a listánkat, és aztán nekiállunk elemezni. Úgy gondolom, inkább olyanokkal foglalkozunk majd, akik valóban elérhetők. Egy kicsit viszont attól is félünk, hogy nem találunk elég jó versenyzőt Nico helyére, és ha megint erős autónk lesz, akkor a másik (Lewis Hamilton) egyszerűen földbe döngöl mindenkit, ami nekünk jó, de a show szempontjából nagyon rossz lenne.”

wehrlein2

Lowe hozzátette, hogy azért a (viszonylagos) tapasztalatlanság, fiatalság sem kizáró ok:

“Ez a szempont engem nem igazán aggaszt, ugyanis a jó pilóták egyszerűen szintet lépnek, amikor a jobb teljesítményt lehetővé tevő környezetbe kerülnek. Persze a tapasztalatlanság azért rizikót jelent, szóval ezt is mérlegelnünk kell.”

“Aztán van még néhány más, szubjektívebb szempont is: az illető hogyan tudna beilleszkedni, mennyire passzol a cég értékeihez, mit tud adni a csapatnak.”