A Forma-1-ben hosszú lassan egy évtizede jelen van búvópatakként a versenyhétvégék hagyományos menetrendjének megreformálási szándéka. A leggyakoribb felvetés a a vasárnapi nagydíj mellé egy szombati sprintverseny bevezetése, de az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone most egy másik koncepciót dobott be.

“Az embereknek manapság sokkal hamarabb lankad a figyelme, sok sportban foglalkoznak a rövidítés ötletével. A Brazil Nagydíjnak magasabb tévés nézettsége volt. Hosszú, esős, balesetekkel tarkított futamunk volt, de a piros zászlók miatt két rajt is volt, az emberek odakapcsoltak erre.”

“Meg kell vizsgálnunk futam a hagyományos hosszú formátumát. A nézők, a tévétársaságok, a szponzorok, reklámozók számára is vonzó lehetne két 40 perces verseny, amelyet egy 40 perces szünet választana el, ami alatt a versenyzők interjúkat adnának, miközben az autókon is lehetne dolgozni. Az autók a szokásos módon szombaton kvalifikálnának az első futamra, annak az eredmény pedig megadná a mások verseny rajtsorrendjét. A könnyebb, gyorsabb autókkal együtt ez felpezsdítené a dolgokat” – magyarázta a Sunday Timesnak.

“De nem tudom, hogy megvan-e a bátorság ehhez a változtatáshoz. De változnak az idők, szóval foglalkoznunk kell ezzel” – tette hozzá.

“Az összes amerikai sportágban van időkorlát, mert az amerikai nézők nem képesek koncentrálni. 15 perces tévés szegmensekkel nőnek fel. Mára szintem mindenütt ilyenek az emberek.”

szocsi_futam_13

Ecclestone újra beszélt a Forma-1-es a vezetési szabályok, a büntetési rendszer reformjának szükségességéről is:

“A szabálykönyv új címe lehetne a Ne versenyezz. Olyan sok és olyan bonyolultan fogalmazott szabály van, hogy senki, még a versenyzők sem tudják, mi is a helyes. Túl sok pilóta nyomja a rádiós gombot a nyomás, a kerék a kerék elleni küzdelem első jelére. A rendes versenyzők meg frusztráltak, ahogy én is. Őrület. A szabályok mára olyanok, mint a bóják: mindent lelassítanak, megakadályozzák, hogy a versenyzők azt csinálják, ami természetesen adná magát. Hadd csinálják! Ha veszélyes, majd foglalkozunk vele.”

“Lehetővé kell tennünk, hogy szabadon versenyezzenek. Nem gondolom, hogy szándékosan dodzsemezni kellene, de ha a verseny közben összeérnek, na és?! Néha elgondolkodom, hogy némelyik srác versenyezni van itt, vagy csak azért, hogy F1-es autóval furikázzon.”

BestCars_620x310