Úgy tűnik, hogy a Forma-1 szabályai elérték azt a határt, amikor már csak a Stratégiai Munkacsoport segíthet. Legalábbis a Red Bull és a Mercedes a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) fordult, hogy segítsenek megoldani a vitát.

A döntéshozó testület jövő szerdán ülésezik és megvitatja majd, hogyan csökkentsék a versenyzőkre kiszabott büntetések számát. Az F1 ura, Bernie Ecclestone is úgy véli, hogy át kell gondolni a szabályokat.

„Túl bonyolultak a szabályok” – mondta. „Azt fogjuk kérni az FIA-tól, hogy a Stratégiai Munkacsoport következő ülésén tegye egyszerűbbé azokat, hogy mindenki számára érthetők legyenek – mivel már én sem értem.”

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda „őrületnek” nevezte a jelenlegi helyzetet. „Mi az, hogy előzési szabály?” – mondta. „Ennek egy pilóta döntésnek kellene lennie. Meg kell szüntetnünk azt is, hogy  még órákkal az incidensek után is azokról vitatkozunk” – tette hozzá.

Mint ismeretes, Max Verstappen több esetben is úgy védekezett ellenfeleivel szemben, hogy féktávon változtatott irányt, arra kényszerítve a riválist, hogy azok feladja a támadást, így elkerülve egy esetleges ütközést. A versenyzők ezért ennek a manővernek az illegálissá tételét kérték, ami meg is történt. Legutóbb és egyben elsőként Sebastian Vettel kapott ilyenért 10 másodperces időbüntetést a Mexikói Nagydíj után. A Ferrari fellebbez az ügyben.