A Red Bull-os Max Verstappen idén nem egyszer lett érdemtelenül a nap versenyzője szavazás győztese, de a 2016-os Brazil Nagydíj után minden dicséretet és elismerést megérdemel.

A holland ifjonc végig csinálta a show-t, a futam elején Kimi Räikkönent előzte meg játszi könnyedséggel, később a 2. helyet vette el kérdés nélkül Nico Rosbergtől, egy megpördülés után hatalmasat mentve tartotta maga mögött a bajnoki éllovas németet, majd amikor nem jött be a csapat rizikós döntése az átmeneti esőgumikkal, és cserélnie kellett, őrületes hajrával kapaszkodott a 15.-ről a 3. helyre nyolc-tíz körön belül, úgy előzte meg a többieket, mintha alacsonyabb kategóriás autókban ültek volna.

“Hihetetlen futam volt, piros zászlók, nehéz körülmények, főleg a célegyenesen, az nagyon-nagyon csúszott. Az utolsó újrarajtolásnál sikerült megelőznöm Nicót, kényelmes helyzetben voltam, de aztán volt egy ijesztő pillanatom. Megcsíptem a kerékvetőt, blokkolt mind a négy kerék, de sikerült elkerülnöm a szalagkorlátot és folytatni tudtam a második helyen” – mondta a dobogón.

“Úgy döntöttünk, hogy átmeneti esőgumikra váltok, de sajnos újra erősebben esett, szóval az nem jött be. Utána azt hiszem a 14. vagy 15. voltam, de volt pár jó előzésem, elképesztő, hogy a dobogóig jutottam” – tette hozzá.

braz_f1_fut_26

A csapatfőnök, Christian Horner is teljesen el volt ájulva:

“Az egyik legjobb versenyzés volt, amit a Forma-1-ben valaha is láttam. A visszakapaszkodása lenyűgöző volt. Tettünk egy próbát az intermediate-ekkel, úgy tűnt, hogy pont a határon vannak a körülmények, Daniel szektorcsúcsokat ment, szóval egy ilyen döntéssel a futamgyőzelem is meglehetett volna. De az eső felerősödött az eső, szóval rendesen feladtuk neki a leckét, hihetetlen, mit művelt aztán az utolsó 15 körben!”

Verstappen apja, a volt F1-pilóta Jos is csak nézett: “Sosem láttam még ilyet! Régóta ismerem, sok versenyét láttam, de a mai egészen hihetetlen volt.”

“Elképesztő volt nézni ezt a versenyt, bár a biztonsági autós rajtot nem értettem. Lewis és Nico tökéletes munkát végzett az 1-2. hellyel, de Verstappen kiemelkedő volt az előzéseivel. Igen, a végén frissebb gumijai voltak, de csinálta, amit kellett, hihetetlen előzéseket produkált. Hihetetlen volt. Tudtam, hogy jó a srác, de most mindenkinek bizonyította, mire képes” – mondta a Mercedes-cspat elnöke, a háromszoros világbajnok Niki Lauda, aki korábban még “pszichiátriai esetnek” bélyegezte Verstappent.