Szombaton a német Auto Motor und Sport dobta be, hogy a Mexikói Nagydíj után – amelynek rajtjánál a Red Bull-os Max Verstappen koccant a bajnoki éllovas Nico Rosberggel – a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff telefonon kérte Verstappen papát, hogy szóljon fiának, ne zavarjon bele a bajnoki küzdelembe valami buta húzással.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner így reagált, amikor a telefonról kérdezték:

“Nagyon helytelen volt. Foglalkozzanak a maguk dolgával! De beleszólni más csapatok dolgába… Lehet, hogy a Ferrarinál megy ez neki, de nem kellene ezt csinálnia. Nem helyes, hogy ő mondja meg Maxnak, hogyan vezessen, hogyan viselkedjen. Max nagyon szépen szerepel a Forma-1-ben, mi alkalmazzuk őt azért, hogy a számunkra lehető legjobb eredményeket hozza, és nem azért, hogy elengedje a Mercedeseket.”

“Úgy gondolom, Toto önteltségről és naivitásról tett tanúbizonyságot, amikor az egyik rivális pilóta apjának felhívása mellett döntött…”

horner_verstappen

Horner hozzátette, hogy szerintem Wolff hívása semmiben nem fogja befolyásolni a versenyzőjét:

“Max a maga ura. Egy monacói balfogástól eltekintve egyszer sem hibázott, amióta nálunk versenyez, én inkább arra buzdítom, hogy csak így tovább, ne változtasson a hozzáállásán. Éppen amiatt ő az F1 legizgalmasabb versenyzője jelenleg, ezért övezi akkora érdeklődés.”

Maga Verstappen nem szeretett volna részletekbe menően beszélni a “magánbeszélgetésnek” nevezett hívásról, amelyet szerinte “felfújtak”, de azt elismerte, hogy meglepte a dolog: “Igen, egy kicsit meglepő volt. De Toto rendes fickó, csak elmondta a véleményét.”

braz_f1_csut_05

Interlagosban Wolff az ügy kirobbanása után magyarázkodni kényszerült:

“Szerintem ez egy non-sztori. Volt egy jó beszélgetésem Josszal, mint már annyi más alkalommal korábban, amikor a vezetésről, a fiatal pilótákról, a lányától kezdve a gokartozásig mindenről beszéltünk, volt már nálam vacsorázni is.”

“Max nagyszerű versenyző, nagy tehetség és üdítő karakter. Spontán és intelligens. A Red Bull-csapaton kívül én is nagy rajongója vagyok, és szerintem pont ilyesmire volt szüksége a Forma-1-nek. Nagyon sok pozitív sajtómegjelenést garantált, az utolsó, amit szeretnék, hogy megváltozzon a megközelítése.”

“Amikor Josszal beszéltem, nem azt mondtam, hogy Max álljon félre vagy egészen másképp versenyezzen, csak két dolgot: az egyik, hogy úgy éreztem, a sajtóban már így is negatívan írnak a versenyzési stílusáról, de indokolatlanul, amit valahogy pozitív irányba kellene fordítani. Csakis a Max és Jos iránti szimpátiám vezetett, semmi más. Nem a Mercedes nevében telefonáltam, csak a magánbeszélgetés volt, ami rendszeresen zajlik közöttünk.”

wolff

“Még két futam van hátra, és ha valami baleset történne, az nagyon negatív megvilágításba kerülhetne a sajtóban. Csak annyit akartam mondani, hogy Maxnak nem olyan lényeges most az eredmény, mint a mi két pilótánknak, a csapatnál mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenképp egy Mercedes-versenyző lesz a bajnok, szóval a Max iránti szimpátiám vezetett.”

“Szerintem Lewis és Nico sem várja, hogy Max másképp versenyezzen, ők sem változtatnak a hozzáállásukon. Nem is Maxnak adtam tanácsot, csak két autósport-rajongó magánbeszélgetése volt, amit aztán a nyilvánosság elé rángattak.”