A 2000-es évek második felétől az évtized közepéig a Német Nagydíj rendezésén a Nürburgring és Hockenheim osztozott évi váltásban, azonban az előbbi helyszín pénzügyileg olyan rossz helyzetbe került, hogy a 2015-ös versenyt törölni kellett.

2017-re megint beütemezték a Nürburgringet, de a helyzet bizonytalan, és mivel Hockenheim sem áll túl jól, az évi rendezés sok lehet nekik, ezért jövőre újra elmaradhat a németországi verseny.

“Igen, egyelőre semmi sem biztos. Igyekszünk tető alá hozni a versenyt, de úgy tűnik, hogy a szervezők nem tudják pénzügyileg életképessé tenni. Nem tudják kifizetni a rendezési díjat, pedig az már egy csökkentett díj. Nem fair, hogy sokkal kevesebbet fizessenek, mint a többi európai helyszín. Igyekszünk mindenütt ugyanannyit kérni az európaiaktól” – mondta Bernie Ecclestone.

hockenheim_f1

“Talán nem akarják a Forma-1-et. Igen, elég furcsának tűnhet ez, ha megnézzük Németország F1-es múltját – több világbajnokuk és egy nagyon sikeres csapatuk is van –, de nem tudom, mit adhatnánk még nekik” – tette hozzá.

Németország mellett Kanadában sem rózsás a helyzet, Ecclestone már tavaly megfenyegette a szervezőket, amiért nem végezték el a korábban feltételként szabott felújításokat a montreali Gilles Villeneuve pályán. A Kanadai Nagydíj a Német és a Brazil Nagydíjhoz hasonlóan feltételesen szerepel a 2017-es versenynaptárban.

kanada_f1_21

A rendezők azért bizakodnak, hogy nem az idei volt az utolsó futam:

“Pillanatnyilag annyit mondhatok, hogy hamarosan bejelenthetjük, hogy minden rendben van, és piacra dobjuk a jövő évre szóló jegyeket” – nyilatkozta az Autosportnak a főszervező Patrick Dumontier, miután nemrég Montreal polgármesterével közösen tárgyaltak Ecclestone-nal.

“Hosszú távú szerződésről van szó, mert úgy mindig könnyebb tervezni, stratégiát felállítani. Pár hete folynak már a tárgyalások, küszöbön áll, hogy megoldjuk a rövid távú gondokat.”

“Nem egy konkrét, hanem több dologról van szó” – felelte a kérdésre, hogy mi akadályozza a 2017-es véglegesítést. “Az egyik nagy akadályt a garázsok jelentik, mert elvileg 2017-re el kellett volna készülni velük. Valószínűleg 2019-re lesznek meg. Ez és más dolgok is voltak, de nekünk, a városnak és Bernie-nek is egy a célunk, szóval remélhetőleg hamarosan már árulhatjuk a jegyeket.”

stroll_1

A jegyeladásoknak jót tehet amúgy, hogy a 18 éves Lance Stroll személyében egy évtized után újra kanadai versenyző lesz a mezőnyben.

“A hír kapcsán az első gondolatom a szurkolók, tíz éves várakozás ér véget. 2017-ben 50 éves évfordulóját ünnepli majd a Kanadai Nagydíj, szép ajándék ez számunkra. Nyilván arra számítunk, hogy az eladásoknak is jót tesz. Óriási dolog lesz. Emlékszünk még, amikor Jacques (Villeneuve) vezetett, a nézők mind eljöttek és szurkoltak neki. Szerntem Lance-szel is ez lesz a helyzet.”