A veterán Felipe Massa még az Olasz Nagydíj idején jelentette be, hogy a szezon végeztével visszavonul a Forma-1-ből, Valtteri Bottas szerződése is csak 2016-ig tartott, így teljesen nyitott volt a Williams 2017-es pilótafelállásának kérdése.

A hivatalos választ most kaptuk meg: a grove-i alakulat csütörtökön Londonban bejelentette, hogy szerződést hosszabbítottak a Williamsnél 2010-től nevelt, 2013 óta versenyző Valtteri Bottasszal, a finn mellé pedig a 18 éves kanadai, Lance Stroll kerül.

A nagykorúságot múlt pénteken elérő Stroll divatmágnás milliárdos édesapja támogatásával az elmúlt években a Ferrari versenyzői akadémiáján, majd a Williamsnél tanulta a szakmát, mellette pedig a Forma-3-as Európa-bajnokságban versenyzett, idén magabiztosan, fölényesen meg is nyerte a bajnoki címet. Az újonc az F3-as szereplés mellett nyár óta igen komoly privát tesztsorozatot bonyolított, a Williams 2014-es autójával körbejárták az F1-ben használt pályák jelentős részét.

Az újonc így nyilatkozott:

“Hihetetlen, hogy 2017-től a Forma-1-ben versenyezhetek, nem tudom eléggé megköszönni a Williamsnek a képességeimbe vetett bizalmat! Gyerekkoromtól az F1-es versenyzésről álmodoztam. 2017 komoly tanulási időszak lesz, de alig várom, hogy mindent magamba szívjak, amit csak tanulhatok a Williamsnél, hogy így fejlődjek. Lépésenként, futamról futamra, körről körre haladok majd, remélhetőleg hasonlóan megy majd a fejlődés, mint a Forma-4-ben és a Forma-3-ban.”

williams_stroll_bottas_2017

“Hiszem, hogy a Forma-3-as Európa-bajnokságban töltött elmúlt két szezon elég jól felkészített az előrelépésre, persze sok dolgot kell még tanulnom, fiatal vagyok. Augusztus óta gyűjtöm a tapasztalatokat a Williams 2014-es autójával, nagyon jól ment a dolog. Egyre jobban megismerem az autót, a hihetetlen leszorítóerőt, a DRS-t, tanulom a gumikezelést, a ritmust, a határokat. Minden egyes alkalommal nő az önbizalmam.”

“Sikeres voltam a gokartozásban, az F4-ben, a Toyota-szériában és legutóbb az F3-ban, minden kategóriában győzni tudtam, ezért úgy gondolom, hogy kiérdemeltem az F1-es lehetőséget. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített elérni erre a szintre!”