A Red Bull-os Max Verstappen a múlt hétvégi Amerikai Nagydíjon az elszúrt bokszkiállása és a kiesése előtt azzal keltett feltűnést, hogy amikor a csapat a rádión a gumik óvására figyelmeztette, éles hangon azzal vágott vissza, hogy nem azért versenyez, hogy a 4. legyen.

A visszaszólás a külső kritikusok mellett a Red Bull fejeseinek haragját is kivívta, a motorsportfőnök Helmut Marko egy interjúban nyíltan beszélt a nemtetszéséről.

A holland tini a botrány után úgy érzi, a közvetítésbe kiadott rádióüzenetei hamis színben tüntetik fel, ezért fontolgatja, hogy ezután nem mond semmit:

“Amikor csak megnyomom a rádió gombját, már megy is a közvetítésbe, amit mondok, és néha önteltnek tűnök, mint például a negyedik helyes üzenetnél. Pedig egyszerűen csak mondom, ami eszembe jut. Nem azért vagyok itt, hogy negyedik legyek, versenyző vagyok, győzni jöttem. A rádión keresztül ez arrogánsan jön le, úgy tűnik, mintha nem hallgatnék a csapatra, pedig nem ezt akartam ezzel üzenni. De úgy tűnik, jobb lesz, ha most már csak azt mondom, igen/nem, rendben. Némelyik néző szereti az ilyesmit, mások nem, szóval okosabb, ha inkább nem mondok semmit, így nem lesz belőle téma” – magyarázta csütörtökön Mexikóban.

mexiko_f1_16

Verstappen azért leszögezte, hogy összességében továbbra sem lát problémát a hozzáállásával, nem akar változtatni.

“Elég jól mentek a dolgaim eddig. Persze mindig lehet fejlődni, mindig is ez a célom, de elég egyenletes a teljesítményem, főképp idén. Az embert időnként érik kritikák a pályafutása során, apukámtól is sokszor kaptam kritikákat. De (Austinban) egyszerűen előrébb akartam jutni. Kimivel pontosan ezt csináltam: utolértem és megelőztem. Nicóval szemben viszont nem ment.”

A Red Bull hollandjának azért a rádiós visszaszólásra még sikerült rátennie egy lapáttal, amikor meglepetésszerűen futott be a bokszutcába második kerékcseréjére. Most azt mondja, egyszerűen rutinból cselekedett.

“Egyórányi vezetés után az ember már felveszi a saját ritmusát, amolyan robotpilótára vált. Láttam, hogy Daniel a megelőző körben volt kint, szóval úgy gondoltam, hogy a következő körben én megyek ki az utolsó szettemért. Ez volt a hiba, egy kicsit túlgondoltam a dolgokat. Megtörtént, de nem fog megismétlődni.”

(Verstappen a képeken a halottak napja mexikói tradícióinak megfelelő arcfestést visel)