Közepes gumikon kezdtek, majd a verseny felénél (24., illetve 26. körben) kemény gumikra váltva, egy kiállással teljesítették a Forma-1 Japán Nagydíjat a Williams versenyzői. A taktika bejött – már ami a pontszerzést illeti. (Futambeszámoló itt.)

“Kemény verseny volt. Az elejétől a végégig harcoltunk. Mindkét autóval helyeket veszítettünk az elején, talán amiatt, hogy más gumit használtunk, mint a többiek. A tempónk eleinte nem tűnt ígéretesnek a többiekhez képest. Megpróbáltunk sokáig a pályán maradni, és egy kiállással megcsinálni a versenyt, ami működött” – értékelt Massa.

“Szerettünk volna a Force India előtt végezni, de ma jobb autójuk volt. Sikerült pontokat szereznünk mindkét autóval, pedig csak 13. és 14. helyen voltunk az első etapban. Azt gondolom, jó verseny volt, és a stratégia nagyon jól működött.”

Bár Valtteri Bottas volt előrébb a pályán az első etapban, a kerékcseréje rosszabbul sikerült, így Massa mögé került a futamon. Aztán mindketten megelőzték Carlos Sainzot és Romain Grosjeant, így a legjobb tíz közé kerültek.

F1: Bejött a Williams taktikája 1

“Bölcs stratégiát alkalmaztunk, sikerült valami mást kitalálnunk, mint az ellenfeleknek, ami jó volt. Biztosan nem volt ennél több, amit elérhettünk volna ma. Nem volt tiszta versenyünk. Mivel én voltam előrébb az első etapban, jobb stratégiában reménykedtem kettőnk között, de ma ez nem működött” – mondta Bottas.

“Most már előre tekintek. Remélem Austin úgy sikerül, mint Malajzia, remélhetőleg jobban teljesítünk majd ott két hét múlva. Dióhéjban: gyorsabb autóra van szükségünk és reménykednünk kell, hogy a hátralévő futamok jobban fekszenek majd nekünk” – összegzett a finn.

A Williams továbbra is az ötödik helyen áll a konstruktőri világbajnokságban 124 ponttal, 10 ponttal lemaradva a Force India mögött.