Sebastian Vettel számára csak az első kanyarig tartott a Maláj Nagydíj, ugyanis a Ferrari német pilótája rajtbalesetet okozott.

Az 5. helyről, a Red Bullok mögül startoló Vettel az első kanyarban késői fékezéssel beesett Max Verstappen mellé, majd ugyanazzal a lendülettel a bal elsőjével neki is ütközött a már fordulni készülő Nico Rosberg jobb hátsójának. A Mercedes pilótája kipördült, a mezőny végébe esett vissza, míg Vettel felfüggesztése eltört a balesetben fel kellett adnia a versenyt.

Az esetet közvetlen közelről látó Verstappen a rádión lehülyézte Vettelt, és a versenybírók is hasonló véleményen voltak, ugyanis a futam után lefolytatott vizsgálat végén megbüntették a németet.

Vettel a jövő heti Japán Nagydíjra háromhelyes rajtbüntetést visz magával, emellett két büntetőpontot is kiosztottak neki.

Szintén büntetést kapott a Haas-csapat, amiért Esteban Gutierrez autójáról levált a bal első kerék. A bírság csak 5000 euró, ugyanis a stewardok megállapították, hogy a pilóta és a csapat sem tudta, hogy probléma van a kerékkel, a leválást nem emberi, hanem műszaki hiba okozta. A meghibásodás ugyanakkor valamilyen tervezési és/vagy gyártási hiba eredménye volt, ezért a büntetés. Az FIA emellett részletes jelentést kért a Haastól.