Az olasz Alex Zanardi az 1990-es években két CART-bajnoki címet szerzett az USA-ban és a kevesebb sikerrel ugyan, de a Forma-1-ben is indult öt szezonban a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben.

A versenyző formaautós pályafutásának egy szörnyű baleset vetett véget 2001-ben, amikor a CART németországi, lausitzringi futamán egy másik autóval történt ütközése során mindkét lábszárát elveszítette.

Nem adta fel, felépült, saját műlábakat tervezett, és azóta is versenyez, több idényt eltöltött a túraautó-világbajnokságban (WTCC), 2006-ban pedig még a BMW F1-esét is tesztelte.

Zanardi 2007-ben a kézzel hajtott biciklizésre is rákapott, amelyben szintén eredményes volt. A 2012-es londoni paralimpián Olaszország színeiben aranyérmet szerzett 16 km-es távon, idén, immár 49 évesen pedig újabb aranyat zsebelt be a 20 km-s versenyen.

A diadal értékét tovább növelte számára egy részlet: “Ez az arany most még különlegesebb, ugyanis a mai olimpiai stadion helyén egy IndyCar-pálya volt, azon szereztem az első pole pozíciómat. Az olyan romantikus fickónak, mint én, ez egészen különleges” – mondta.