Mostanra hivatalos, hogy a CVC befektetési csoport és a többi részvényes eladja a Forma-1 anyacégét, a Delta Topcót az amerikai Liberty Mediának. A vásárló vezérigazgatóként néhány évig még megtartja Bernie Ecclestone-t, de mellé új igazgatótanácsi elnököt helyeznek Chase Carey személyében.

A fejedelmi bajszáról könnyen megjegyezhető amerikai üzletember a médiaóriás Foxnál dolgozott ilyen-olyan vezetői pozícióban az elmúlt két évtizedben, részt vett a Fox Sports elindításában, Rupert Murdoch médiacézár jobbkezeként pedig jelenleg is a 21st Century Fox egyik alelnöke.

Chase Carey- fejedelmi bajusszal érkezik az új nagyfőnök

Chase Carey

A Liberty mögött álló John Malone személyében Carey most egy másik médiamágnás kulcsembere is lesz, a sokmilliárdos üzletet jelentő Forma-1-ből igyekszik majd a lehető legtöbbet kihozni. Bemutatkozásként így beszélt:

“Nagy örömmel csatlakozom ehhez a csapathoz, nagy potenciált látok benne. A Forma-1 – nagyban az évtizedek óta irányító Bernie Ecclestone érdemeként – eddig is egyértelműen sikeres volt, nagyon várom, hogy vele dolgozhassak. Egyetértünk abban, hogy a további építkezéssel egy új szintre emelhetjük az F1-et.”

“Hogy miben is látjuk a lehetőséget? A nézők, a résztvevők, a tulajdonosok javára válik majd, ha megerősítjük, kiterjesztjük a Forma-1 mint sport és mint brand promócióját és marketingjét. A tartalom gazdagításában, főképp digitális téren, amely pillanatnyilag még igen kis töredékét adja a bevételeknek. A versenynaptár megújításában. A szponzori és egyéb gazdasági együttműködések körének szélesítésében. A Liberty rendezvényszervezési és digitális tartalomszolgáltatási szakértelmével minden korábbinál nagyobb eseménnyé tesszük a versenyhétvégéket.”

silverstone_fut_32

Carey hozzátette, hogy a Liberty számára a Forma-1 “alacsony kockázatú, diverzifikált bevételi forrásai” tették vonzóvá a felvásárlást, és mindhárom fő területen – a versenyszervezés, a közvetítések és a reklám- és szponzori üzletek – “jelentős” növekedési potenciált látnak.

Az F1 bevételeinek jelenleg 60 százaléka folyik vissza a csapatokhoz minden évben, de a jövőben változhat a rendszer, az egyszerű – és sokat kritizált – pénzosztási szisztéma is sokszínűbbé válhat, a résztvevők akár résztulajdonossá is válhatnak.

“A csapatok lehetőséget kapnak majd arra, hogy befektetőként is szerepet vállaljanak a Forma-1-ben, ennek részleteit a maga idejében dolgozzuk majd ki. Néhány csapat már jelezte, hogy az eladás lezárulta után érdekelné a lehetőség” – áll a Liberty közleményében.