Mások mellett a német Auto, Motor und Sport, a Forbes, a Formula Money, a Brit Sky Sports is azt adta hírül vasárnap, hogy ezen a héten megtörténik a Forma-1 kereskedelmi jogainak eladása.

A vásárló, a Liberty Media összesen 8,5 milliárd dollárt fizet a részvénycsomagért a 35,5 százalékos, fő tulajdonosnak, az F1-et közvetlenül kezelő Delta Topco céget irányító CVC befektetési csoportnak, a 20,9 százalékos résztulajdonos Waddell & Reed alapkezelőnek, és a többi, kisebb részesedéssel bíró tulajdonosnak (Norges, JP Morgan, Blackrock, LBI Group), köztük az 5 (plusz cégén keresztül 8) százalékot bíró Bernie Ecclestone-nak és az 1%-kal rendelkező Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA). Érdekes versenyjogi kérdést vet fel amúgy, hogy a résztulajdonos FIA-nak a sportágat felügyelő szervezetként vétójoga van az eladás terén.

Úgy tudni, kedden írják alá a szerződést.

silverstone_fut_24

Egyesek szerint az F1-et lassan négy évtizede irányító Ecclestone marad a helyén, tapasztalata, tudása, kapcsolatai rendszere miatt kirobbanthatatlan, mások viszont egy korszak lezárulását emlegetik. Az biztosnak látszik, hogy az F1-et irányító cég új igazgatótanácsi elnököt kap az eddig médiaóriásoknál tevékenykedő Chase Carey személyében.

“Úgy lesz, ahogy mindig is volt: a pozícióm a saját döntésemtől függ” – állította Ecclestone.

A Liberty Media elsősorban a marketing, merchandise területén lát növekedési lehetőséget a Forma-1-ben, a licencelt termékek, ruhák, játékok, kitűzők stb. eladása jelenleg kiaknázatlan, azonban az üzlet ilyen irányú beindításához a pilóták, csapatok hozzájárulása is szükséges, azaz nem megy majd egy csapásra.