A múlt hétvégi Belga Nagydíjon a rajtnál a 2. helyről induló Red Bull-os Max Verstappen és a Ferrari két pilótája is rosszul járt, amikor az első kanyarban hárman próbáltak elfordulni, és előbb Sebastian Vettel, majd a fiatal holland is lekoccolta a szendvicsbe fogott Kimi Räikkönent.

Vettel utólag bocsánatot kért csapattársától, Räikkönentől az incidensért.

“Nincs sok mondanivaló, világos, hogy mi történt. Azt hittem, csak Kimi van mellettem a belső íven, pedig három autó volt a kanyarban. Nem három autónak való helyet hagytam Kiminek. Max a rajtnál visszaesett, de úgy gondolta, hogy azért küzdeni fog. Én nem sokat látok a tükörből, annyit láttam, hogy ott van Kimi, és én vagyok egy kicsit előrébb. Ha újra ez történne, annyi helyet hagynék, hogy mindhárman elférjünk. Mindhármunknak rosszul jött ki az eset, és az, hogy utána nem küzdhettünk a dobogós helyekért” – magyarázta a német csütörtökön Monzában.

belg_f1_fut_04

Räikkönen így kommentálta a történteket: “Elég szerencsétlen eset volt. Seb bocsánatot kért, mondtam, hogy rendben van, lépjünk tovább. Nem a legjobb, hogy így jártunk hárman, de van ilyen. Legközelebb biztosan több helyet hagyunk.”

Az eset harmadik szereplője, Verstappen korához – de a versenykategóriához jóval kevésbé – illően kevésbé éretten reagálta le a történteket, Spában a rajtincidens után a pályán veszélyesen “szívatta” az őt megelőzni próbáló Ferrari-pilótákat, Räikkönen előtt cikázott az egyenesen, majd a Les Combe sikánban ki is szorította a finn veteránt. Utólag dacosan nyilatkozott, nem is tagadta, hogy bosszúból tartott be a ferrarisoknak.

raikkonen_monza

Amikor Monzában erről kérdezték, Räikkönen sem volt olyan megértő, mint Vettel esetében.

“Személy szerint semmi bajom Maxszal, jól teljesít, gyors. De úgy érzem, néhány dolog nagyon nincs rendben, az nem oké, ha az egyenesen csúcssebességnél fékezésre kényszerítenek – persze ez soha véget nem érő vita tárgya. És mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy azt mondjon, amit akar, nincs is bajom Maxszal, de bizonyos dolgok nincsenek rendben.”

“Nem akarok erre túl sok szót fecsérelni, de ha valaki azt mondja, hogy azért csinált ezt vagy azt a futamon, hogy bosszút álljon a rajtnál történtekért, arról az a véleményem, hogy eltévesztette a sportágat. Az ilyennek nagyon rossz vége lehet. Igen, mindenki hibázik, ezt el kell fogadni. De a Forma-1-ben nem lehet hülyéskedni és bosszút állni valamiért.”

verstappen_monza

Természetesen a múlt vasárnap óta számos kritikát kapott Verstappen sem kerülhette el a témát feszegető kérdéseket, de a válaszaiból nem látszik, hogy bármit is magára vett volna: “Nem kaptam büntetést, szóval nincs okom bármin is változtatni. Nem fogok azért változtatni, mert más versenyzők azt mondják!”

A mercedeses Nico Rosberg arra utalt, hogy a 18 éves ifjonc azért hallani fog még ezt-azt a kollégáktól a pénteki versenyzői értekezleten: “Max a határokat feszegeti. Ezt át kell beszélni, biztos vagyok benne, hogy a társaságnak lesz egy-két szava ezt illetően.”