Miután Rio Haryanto pénze elfogyott, a nyári szünet elején a Manor-csapat elbúcsúztatta az indonéz újoncot, a helyére pedig a Mercedes utánpótlásprogramjához tartozó, de a Renault-nál tesztpilótaként alkalmazott Esteban Ocont ültették.

A 19 éves francia debütálása kapcsán egyesek Michael Schumacherrel vontak párhuzamot, hiszen Schumi 25 évvel ezelőtt szintén Mercedes-ifjoncként mutatkozott be az F1-ben a Belga Nagydíjon az akkor még mezőny végi Jordannél, ahonnan aztán a Benettonhoz került, ugyanahhoz az enstone-i alakulathoz, amely ma Renault-ként működik, és 2017-re valószínűleg versenyzőként alkalmazza majd Ocont. Hab a tortán, hogy rajtszámuk is kísértetiesen közel esik: Schumié a 32-es volt, Ocon most 31-essel gurul ki.

Az újonc igyekezett elhessegetni ezt: “Michael az egyik bálványom, már akkor is elégedett lennék, ha feleannyit elérnék, mint ő. De szerintem most felesleges nyomást venni magamra, egyszerűen igyekszem jól végezni a dolgom. Michael szintje messze-messze van, nekem elég csak magamra koncentrálnom. Jó, hogy itt mutatkozhatok be, de csakis magamra és a munkámra kell összpontosítanom.”

ocon

Ocon a Mercedes másik üdvöskéje, a tavaly DTM-bajnok Pascal Wehrlein mellé kerül a kiscsapatnál, de azt mondja, nincs külön jelentősége annak, hogy mindketten a stuttgartiakhoz tartoznak, nincs rangadó.

“Nem érzek emiatt plusznyomást. Már annak is örülök, hogy eljutottam idáig, és igyekszem majd a maximumot kihozni a lehetőségből. Magamra koncentrálok, Pascal pedig a mérce lesz, de nem tekintek erre rivalizációként. Nagyon jó versenyző, biztosan gyors lesz, nekem viszont az a fő, hogy tegyem a dolgom, ahogy az alsóbb kategóriákban is.”

“Nem életbe vágó, hogy azonnal jól menjek, persze az a célom, hogy a lehető leggyorsabban elkapjam a ritmust. Meglátjuk, hogy megy majd, de nem aggódom. Úgy állok hozzá, hogy tanulni jöttem. Nekem még új az autó, nem ismerem. Ő már itt van az év eleje óta, szóval az ő vezetési stílusát kell figyelnem, hozzá kell közel kerülnöm.”

belg_f1_cs_02

Wehrlein mellett a Red Bull-os Max Verstappen lesz még viszonyítási pont, hiszen 2014-ben a Forma-3-as Európa-bajnokságban ellene küzdött Ocon, mielőtt megnyerte a címet.

“Igen, egyértelműen viszonyítási pont, hiszen ellene versenyeztem már. Végül én nyertem meg a bajnokságot, de kemény ellenfél volt, nehéz volt megverni, jó csatáink voltak. Ő bekerült az F1-be és itt is szépen teljesített, szóval jó mérce, és bízom benne, hogy én még jobb lehetek majd. Remélem, hogy a jövőben újra küzdhetünk majd egymás ellen!”

Ocon idén több szabadedzésen is vezetett a Renault-nál, és velük, valamint a Mercedesnél is tesztelt, így nem érzi magát igazi zöldfülűnek: “Nem ám, nagyon jó felkészülésem volt. Visszanyúlhatok majd a korábbi tapasztalatokhoz, ennél a csapatnál is hasznosíthatom őket.”

belg_f1_cs_06