Michael Schumacher 25 évvel ezelőtt, az 1991-es Belga Nagydíjon mutatkozott be a Forma-1-ben, amikor a Jordan-csapat addigi versenyzője, Bertrand Gachot egy londoni taxis megtámadása miatti büntetőügye kapcsán kikerült a képből.

Schuminak egyébként szerencséje volt, hogy későbbi utolsó Forma-1-es munkaadója, a Mercedes akkor is mögötte állt, ugyanis Eddie Jordan eredetileg a nevesebb Stefan Johanssonnal akarta pótolni Gachot-t, a német mellett szólt viszont a Mercedes Peter Sauber által vezetett sportkocsicsapatától érkező szponzori pénz.

“Ajánlották nekem ezt a Schumacher nevű srácot, akivel 150 ezer fontot adott a Mercedes. Az emberek dicsértek, hogy milyen jól kiszúrtam őt, pedig nem így van, a pénz miatt igazoltam. Talán a nevét sem tudtam volna leírni” – idézte fel Eddie Jordan.

schumacher_sauber_mercedes_

“Szép kis summa volt egy nagydíjért” – mesélte az F1-be végül saját csapatával 1993-ban bejutó Peter Sauber, aki azt is hozzátette, a pénzt sosem kapta vissza Schumiéktól. “De nem is kellett. Szerződése volt velünk, de teljesen normális volt, hogy elengedtük versenyezni az F1-be. Amúgy sem működött a dolog, mert a Mercedes nem szállt be (hozzánk) teljesen gyári csapatként, így nem tudtuk volna megtartani őt.”

Az akkor 22 éves Schumacher jordanes karrierje nem volt túl hosszú, hiszen hiába kvalifikált az elképesztőnek számító hetedik helyre Spában, a versenyen már az első körben kiesett a sebességváltó meghibásodása miatt, a Belga Nagydíj után pedig el is csábította a Benetton (ahol aztán 1994-ben és ’95-ben megszerezte első két bajnoki címét).

 

“Az úgy történt, hogy már a bemelegítő edzésen bajok voltak, mondtam is az eligazításon utána, hogy talán ki kellene cserélni (a sebességváltót), de Eddie (Jordan) azt mondta, túl drága lenne. El is romlott” – idézte fel a rövid futam körülményeit az Auto, Motor und Sportban a hétszeres bajnok 2011-ben, a 20. évforduló alkalmából.

Schumacher öt éve azt is elárulta, hogy az F1-es bemutatkozási lehetőség kapujában akaratlanul füllentettek is, amikor menedzsere, Willi Weber azt mondta Jordannek, hogy a pilóta jól ismeri Spa-Francorchamps-ot.

“Tisztáznom kell ezt a hazugságsztorit: Eddie megkérdezte Willitől, hogy versenyeztem-e már ott, és ő igent mondott, mert el sem tudta képzelni, hogy korábban még nem jártam azon a pályán.”

 

Schumacher ugyanakkor azt is elmesélte, hogy az első versenyhétvégéjét nem épp az F1-hez társított luxuskörülmények között töltötte, Weberrel egy kollégiumban laktak: “Egy kicsit meg voltam lepve, mert úgy voltam, hogy na, most már itt vagyok a csúcson, a Forma-1-ben. De nem volt nagy bajom a kollégiummal, kivéve, hogy hideg volt, a fűtés pedig nem működött.”

Peter Sauber egyébként az akkor, majd később, az F1-ben újra szintén általa foglalkoztatott németet, Heinz-Harald Frentzent nagyobb tehetségnek tartotta Schumachernél, de ezzel együtt sem tartja véletlennek, hogy az utóbbi ért el óriási sikereket.

“Frentzennek hasonló vagy talán még nagyobb tehetsége volt. De Schumacher keményen dolgozott, nagyon motivált volt, fejben erős és testileg is fitt volt. Gyorsan egyértelművé vált, hogy egy igazán különleges tehetség. A tehetség mellett kell még technikai tudás is, és ha ezek ott vannak 100 százalék környékén, akkor az eredmény Michael Schumacher és hét világbajnoki cím.”

schumacher_spa_1991_3

Schumacher először 2006 végén vonult vissza a Forma-1-ből a Ferraritól, majd 2010-ben visszatért, hogy a Mercedes új gyári csapatánál három nem túl eredményes évet még lehúzzon. A végleges visszavonulás után a német szupersztár a családjával töltötte idejét, utazgatott, azonban 2013 decemberének végén síbalesetet szenvedett Franciaországban, súlyos agysérülése miatt hónapokig kómában volt. Nagyjából két éve szállították át a család svájci otthonába, ahol saját egészségügyi stáb foglalkozik vele – állapotáról azóta gyakorlatilag semmilyen érdemi információt nem közöltek.