Az Autosport megtudta, hogy ötletként felmerült egy külön világbajnokság indítása a mezőny hat független csapatának.

A Force Indiától származó elképzelés szerint ők, a Williams, a Toro Rosso, a Sauber, a Manor és a Haas évi 100 millió dolláros költségplafon – amelybe a marketingköltségektől a pilótaszerződésekig mindennek bele kellett volna férnie – vállalása mellett a “függetlenek világbajnoksága” címéért szálltak volna versenybe, párhuzamosan a normális F1-es bajnokságban való részvétellel.

A Toro Rosso és a Williams nem támogatta az ötletet.

“Először is azt szerettem volna látni, hogy a hat független csapatot érdekelné-e az önkéntes, de az FIA által ellenőrzött költségplafon. Az első kérdés természetesen az, hogy van-e erre érdeklődés. Alapvetően jól fogadták az ötletet, de mindenki időt kért az átgondolására. Ha mindenki rábólintott volna, Hockenheimben tarthattunk volna egy megbeszélést erről, de a hatból két csapat elutasította, ha pedig egyharmad nem kér belőle, akkor nincs értelme” – magyarázta az ötletgazda, a Force Indiá-s Bob Fernley.

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost így beszélt az elképzelésről:

“A Red Bull álláspontja szerint nincs értelme a két osztályra bontásnak. Ha belemegyünk a 100 millió dolláros korlátba, akkor semmit nem lehet fejleszteni, utolsók leszünk. Szükség lenne a költésplafonra, de úgy, hogy mindenkire vonatkozzon. Azzal szoktak érvelni ellene (a nagycsapatok), hogy lehetetlen betartatni, de szerintem ez hülyeség. A gyártók egyszerűen azért nem akarják, mert minél több pénzt kapnak (az év végén), annál többet költhetnek.”