A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport csütörtöki, genfi ülésén leszavazták a fejvédő gyűrű, az ún. glória 2017-es bevezetését, 2018-ra szeretnének valami kiforrottabb megoldást találni.

Ez lehetne a glória, a Red Bull által kitalált szélvédős változat, az aeroscreen, de esetleg egy harmadik, valamiféle aktív rendszer is.

Az elképzelés lényege, hogy a kasztniban helyeznék el, ami versenyzés közben végig láthatatlan lenne, csak veszély, baleset esetén ugrana elő. Ehhez nagy érzékenységű szenzorokat használnának, amelyek a másodperc apró töredéke alatt azonosítanák a közelítő tárgyat és aktiválnák a védelmet.

Emellett természetesen biztosítani kellene, hogy a “vaklárma” esetén kinyíló, vagy a feladatát már teljesített eszköz ne zavarja a versenyző kilátását.

szocsi_f1_28

2018-ra azért a glória bevetése tűnik a legvalószínűbbnek, az FIA a tapasztalatok gyűjtése érdekében azt szeretné, hogy a Belga és az Olasz Nagydíj szabadedzésein az összes versenyző kipróbálja azt, elsősorban a kilátás tekintetében.

Az aeroscreen vagy annak valamilyen, a glóriával házasított változata is visszatérhet, több csapat ugyanis kevesli a szimpla glória által nyújtott 17%-os fedést.