A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2017-ben szeretné a Forma-1-ben bevezetni a glória névre hallgató fejvédő gyűrűket. Sokan úgy vannak vele, hogy ha hasznos, akkor jöjjön csak, de mások – több pilóta és csapatvezető – esztétikai, hagyományőrző alapon elutasítják, megint mások pedig egyszerűen hosszabb fejlesztést szorgalmaznak a bevetés előtt.

Az FIA a Magyar Nagydíj hétvégéjén egy részletes, “sokkoló” képekkel is színesített prezentáción győzködte a versenyzőket a glória előnyeiről, azonban a veterán Jenson Button szerint a felügyelőszervezet hozzáállása hibás, nem is kellene vitát nyitni az eszközről.

“Szerintem a döntésnek a biztonsági szempontokon kell alapulnia. Ne mi döntsük el, hogy legyen-e glória vagy sem, az sportág szintjén legyen döntés. Ha az FIA szerint biztonsági kockázat, ha nem vezetjük be, akkor kerüljön rá az autókra. Ha pedig úgy gondolják, hogy nem jelent gondot, ha nincs fent, akkor ne vezessék be. Szerintem a csapatokra sem tartozik ez a kérdés, feltéve, hogy biztonsági jelentősége van” – idézte a Motorsport.com a versenyzői szakszervezet, a GPDA egyik igazgatói posztját betöltő Buttont.

silv_edz_09

A másik igazgatót, a fejvédőt korábban inkább elutasító Sebasian Vettelt is megkérdezték, hogy mit szólna ahhoz, ha a csapatok esztétikai megfontolásból szavaznák le a glóriát.

“Nem nézegetésre készült, nem? Szerintem a prezentáció egyértelmű volt. A tesztek minden kipróbált helyzetben pozitív eredményt hoztak, ezután szerintem az FIA dolga, hogy keresztülvigye a bevezetést. Vitatkozhat az előnyeiről meg a hátrányairól a Stratégiai Munkacsoport, de szerintem bíznunk kell az FIA eredményeiben. Összességében pozitív a mérleg, szóval szerintem az FIA-n múlik a dolog.”