Bernie Ecclestone harmadik éve próbál szerződést hosszabbítani Monzával, de a legendás helyszínnel továbbra sem sikerült megegyezni, egyre inkább úgy fest, hogy az idei lesz ott az utolsó Olasz Nagydíj.

A monzai patthelyzetet látva a 2006-ig a San Marinó-i Nagydíjnak otthont adó Imola is bejelentkezett, a pálya átvenné az Olasz Nagydíjat, vagy akár évi rotációt is vállalna, feltéve, ha az olasz autóklub (ACI) hajlandó kiutalni számukra az eredetileg Monzának szánt támogatást. Az imolai pálya elnöke, Uberto Selvatico Estense azt mondja, már szerződésük is van.

“Bernie tudja, hogy készen állunk, küldött egy szerződést, amit mi aláírva vissza is küldtünk neki. Örömmel fogadjuk újra a Forma-1-et Imolában” – mondta a Motorsport.comnak.

“Csakis Angelo Sticchi Damianin (az ACI elnöke) múlik. Szerintem politikai ügyről van szó. Mi szerződést kötöttünk Bernie-vel, csak a nemzeti szövetség jóváhagyása kell. Ha nem lesz Olasz Nagydíj, az Sticchi Damiani úr problémája, aki nem hagyta jóvá a dolgot.”

Selvatico Estense hozzátette, hogy a regionális politikai hátszél is megvan, Emilia-Romagna elnöke támogatásáról biztosította a projektet.

Imolában neki is állnak a felkészülésnek, de az év végéig tudni akarják, hogy övék lesz-e az Olasz Nagydíj vagy sem.

“Úgy gondolom, hogy nincs túl sok idő, dönteni kell. Tesszük a dolgunkat Sticchi Damiani válasza hiányában is, de legfeljebb decemberig várhatunk. Az a végső határ, mielőtt neki kell kezdeni a futam promóciójának, ha lesz.”

Ecclestone hétfőn maga is megerősítette a hírt, azt is világossá téve, hogy már nagyon elege van az ügyből: “Igyekszünk megoldani a Monza-problémát, de nehéz ügy, mert átpolitizált kérdés. Dolgozunk rajta, hogy átvigyük az Olasz Nagydíjat Imolába, de ha nem sikerül, akkor búcsút inthetünk az F1-nek Olaszországban.”