A Red Bull Ringen lezajlott a Forma-1-es Osztrák Nagydíj első szabadedzése. Az előrejelzésekkel ellentétben elkerülte az eső a spielbergi pályát, napfényes időben körözhettek az autók, de délután már más lehet a helyzet.

A leggyorsabb a bajnoki éllovas Nico Rosberg lett, a német pilóta meg is döntötte honfitársa, Michael Schumacher 2003-as abszolút körrekordját, 1:07,373-at futott.

Mögötte négytizeddel csapattársa, Lewis Hamilton, majd a két Ferrari-pilóta következett, még ők is egy másodpercen belül.

A top10-be még a két Red Bull, a két Williams és a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat fért be.

Finoman szólva sem volt sima a délelőtt, az újraaszfaltozott pálya és a több kanyarban kihelyezett új, nagy rázókövek sok pilótán kifogtak.

Járt a kavicságyban Hamilton, Rosberg és Ricciardo is, megpördült Grosjean, Haryanto, Kvjat, Ricciardo hajszál híján ütközött Marcus Ericssonnal, Max Verstappen edzését pedig teljesen kinyírták a rázókövek: a holland pilóta autójáról előbb a bal első szárnyvéget törték le a sárga huplik, majd később, amikor újra rájuk hajtott az 5. kanyarban, eltört a jobb első felfüggesztése és a sóderben fejezte be. Az ifjonc felháborodottan rádiózott, “nagyon veszélyesnek”, “hihetetlennek” nevezte őket.

auszt_edz_1