A Forma-1-ben a csapatokkal 2013-ra megkötött, 2020-ig érvényes bilaterális szerződések alapján több nagycsapat – a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren és a Williams – a bajnokságban elért eredményektől függetlenül ilyen-olyan címeken több tízmillió dolláros bónuszt kap a sportág bevételeiből, míg a kis- és középcsapatok a nekik juttatott pénzekből a túlélésért küzdenek.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone néhány napja azzal állt elő, hogy 2020 után ejteni kívánja a mostani rendszert, az Osztrák Nagydíj helyszínén pedig megerősítette ezt:

“Úgy intézzük majd, hogy a pluszpénzt, amit most kapnak, nem kapják majd meg. Vagyis csak akkor, ha nyernek. Nem fizethetünk azoknak, akik nem nyernek, nem akarok egyszerű indulási pénzt fizetni.”

kin_f1_07

 

Bár az angol üzletember korábban mindig azt mondogatta, hogy akinek nem futja az F1-re és/vagy rosszul gazdálkodik, annak fel is út, le is út, most már arról beszél, hogy a kisebb csapatoknak is megfelelő összeg járna:

“A jelenleg kapott pénzekkel esélyük sincs. De elérjük majd, hogy legyen esélyük, ha képesek teljesíteni. Most, ha szabad így fogalmaznom, négy-öt csapatról gondoskodunk, mert négy-öt éve ők vállaltak hosszú távú kötelezettséget, vállalták, hogy maradnak 2020-ig. Ezért kapniuk kellett valamit.”

Amikor újra rákérdeztek, hogy a teljes prémiumrendszer eltörlését célozza-e, így felelt: “Igen, semmi bónusz. Mindenki ugyanazt kapná.”

A Mercedes főnöke, Toto Wolff, aki csütörtökön megbeszélést tartott Ecclestone-nal, azt mondta az újságíróknak, hogy az új szerződésekben járható út lehetne az övék, ők ugyanis azt írták alá, hogy két konstruktőri bajnoki cím megszerzése után kapnak több pénzt.

“Talán a Mercedes 2012-es szerződése lehetne a példa a jövőre nézve. Mi azért kaptunk bónuszt, mert jól teljesítettünk. Bele volt építve a feltétel: akkor nőhet a bevételetek, ha győztök.”

hamilton_vettel

A Forma-1 legrégebbi és legeredményesebb csapata, a Ferrari jelenleg kizárólag a részvételért évi 70 milliós bónuszt tesz zsebre, így biztosan nem tetszik majd nekik az új felvetés, amikor pedig nem tetszik nekik valami, a kiszállással fenyegetőznek.

Ecclestone erre azt mondta, hogy “sokszor mondták már ezt, és biztosan komolyan is gondolják mindig, de aztán valahogy kimegy a fejükből”, hozzátette azonban, hogy “majd meglátjuk, a Ferrari az F1 indulása óta velünk van, szóval azért jár nekik valami”.