A Forma-1-ben jelenleg a sportág éves bevételeinek nagyjából 60 százalékát osztják szét a csapatok között, azonban óriási különbségek vannak az egyes alakulatoknak jutó pénzek között.

A Ferrari sok tízmilliós bónuszt kap kizárólag a részvételért, mellette a korábban bajnoki címeket szerző alakulatok is prémiumban részesülnek, mielőtt figyelembe vennék az előző évi eredményeket. Míg a sereghajtó Manornak 47 millió dollárt fizetnek ki, a Ferrari 192, a Mercedes 171 milliónak örülhetett a 2015-ös év után.

Az egyenlőtlenség természetesen nagyon nem tetszik a túlélésért küszködő kis- és középcsapatoknak, a Sauber és a Force India közösen az EU-hoz is fordult emiatt, versenyjogi vizsgálatot szeretnének.

Az F1-et jelenleg keretbe foglaló kétoldalú szerződések 2019 végén járnak le, lehetséges, hogy a 2020-tól élő újabb megegyezések már jóval kevesebbet hoznak majd a konyhára a nagyoknak – legalábbis erre utalt most Bernie Ecclestone.

“Mondtam Totónak (Wolff, Mercedes-csapatfőnök), hogy egyelőre ne vegyen mérget a további pénzekre. Alaposan megvizsgálom majd a dolgok jelenlegi működését, megnézem, hogy találhatunk-e egyenlőbb megoldást” – idézte az angol üzletembert a The Times.

“A Premier League-ben (az angol foci csúcsligája) elég jó a pénzelosztási rendszer, talán beválna nálunk is. Lesznek, akiknek tetszik majd, lesznek, akiknek nem, és néhányan meg is szenvedik majd (az új rendszert)” – tette hozzá.