A Forma-1 a múlt hétvégén első ízben látogatott Azerbajdzsánba, hogy a főváros, Baku utcáin kialakított pályán megrendezzék az Európa Nagydíjat.

Bár a nyomvonal, a falak, a kis bukóterek és a nagy sebesség eseménydús, kaotikus futamot vetítettek előre, végül egy tökéletesen eseménytelen, unalmas körmenet zajlott csak Bakuban. A négyszeres világbajnok Alain Prost vasárnap nem hitt a szemének, amikor bekapcsolta a tévét:

“Pénteken és szombaton nem néztem, csak a közösségi médiát figyeltem, ott pedig mindenki fantasztikus dolgokat mondott a pályáról, szóval örömmel kapcsoltam be a tévét a versenyre. De katasztrófa volt. Nem láttam a pályát, amiről mindenki beszélt. A kameraállások nem voltak jók, nem volt jó show. Egyetlen bal-jobb kanyarban mutattak jól az autók, csak ott lehetett érezni a sebességet.”

“Ha pedig a fedélzeti kamerából látja az ember a féktávokat, akkor nem látja a sebességet, nem hallja a zajt, nem látja, milyen nehéz vezetni. Ha első alkalommal látnám az F1-et így, azt gondolnám, hogy ugyanezt csinálom az utcai autóm volánjánál is. Én szeretném látni a nehézséget. Ezt borzasztóan untam.”

prost

A Professzornak arra is van javaslata, mivel lehetne jobbá tenni a versenyeket:

“Szeretnék mondjuk kisebb pályákat látni, amelyek a show-ra, a hangulatra helyezik a hangsúlyt. Legyen jóval olcsóbb, hogy az emberek hozhassák a gyereket is. Sőt, meg kéne oldani, hogy az autóversenyzés csúcskategóriájára ne csak a gazdagok tudjanak eljutni.”

Bár az F1 2017-es szabályváltozási csomagjával is a versenyek javítását célozták, másokhoz hasonlóan Prost is rámutatott, hogy a leszorítóerő növelése nem épp a szoros küzdelmeket segíti majd.

“Kisebb leszorítóerővel, jobb mechanikai tapadással, szélesebb gumikkal a kisebb csapatok is lehetősége lenne a mechanikai oldalon dolgozni, és a gumistratégia is szabadabb lehetne. Lehetne akár teljes szabadság is. Mondjuk lágyakat előre és kemény keveréket hátulra. Az olyan csapatok, mint mondjuk a Force India megteheti, hogy más gumikezeléshez állítja be az autót, mint a nagyok, akik nem annyira kockáztathatnak az ellenfelek miatt, így születhetnének meglepetések.”