A Toro Rosso 2016-ra a Ferrarival kötött szerződést, az olasz gyártó tavalyi specifikációjú erőforrásait használják, de a hatékonyabb együttműködés érdekében jövőre visszatérnek a Red Bull Racing által is használt, egyre versenyképesebb Renault-hoz.

A spanyol Marca úgy tudja, hogy az új partnerség keretében a Red Bull akár pilótát is adhat a Renault-nak, a francia gyártó 2017-re megkaphatja a Toro Rossó-s Carlos Sainzot. Cserébe állítólag azt akarják elérni, hogy a nagy testvérhez hasonlóan a faenzai alakulat is TAG Heuer néven használhassa majd a motorokat.

sainz

A Marca riportja szerint a Renault-csapatfőnök Frederic Vasseur és a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko Bakuban tárgyalt az üzletről, Sainz átszerződését pedig még a nyári szünet előtt bejelenthetik.

Érdekes, hogy az elmúlt pár hétben ugyanakkor az keringett a paddockban, hogy Sainz hamarosan szerződést hosszabbít, és maga a csapatfőnök, Franz Tost is erre utalt a héten: “Nagyon-nagyon közel állunk ehhez, hamarosan jöhet a hivatalos bejelentés is.”

Ha igaz a spanyol távozása, az nagyszerű hír Danyiil Kvjat számára, tovább erősíti az orosz pilóta esélyeit arra, hogy jövőre is a Toro Rossónál maradjon. Mivel a Red Bull utánpótlásprogramjában nincs igazán kiemelkedő ifjonc – a rangidős Pierre Gasly idén alulteljesít a GP2-ben – a lefokozott Kvjat eddig is reménykedhetett, de ha Sainz megy, elengedhetetlen lesz, hogy a Toro Rosso tapasztalt versenyzőt ültessen az egyik autóba.

Ha ezt így nem is mondta ki, Marko is elismeri, hogy Kvjat 2017-ben is az alkalmazásukban maradhat.

“Látják, hogyan reagált (a lefokozásra)? Nagyszerűen teljesít a Toro Rossónál” – mondta a brazil Globónak, hozzátéve, hogy a kapcsolatuk is rendeződött. “Kvjat érzelmileg megingott egy kicsit az idény elején, de most már sokkal jobb a helyzet. Ha így folytatja, semmi akadályát nem látom annak, hogy maradjon a Toro Rossónál.”

barc_f1_05

A felvetésre, hogy Kvjat arra utalt, szeretne szabadulni a Red Bulltól, Marko így felelt: “Rendben, de szerződése van velünk. Nem ő dönti el, hogy megy-e vagy marad, hanem mi.”

A csapatfőnök Tost is Kvjat megtartására utalt, hozzátéve, hogy azért kapott második esélyt, mert talán túl korán dobták a mély vízbe a Red Bullnál.

“Ami engem illet, remélem, hogy Kvjat marad nálunk, szerintem nagyon jó pilóta. Persze ehhez az is fontos, hogy ő is jól érezze magát, szóval majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Ideális esetben maradnia kellett volna a Toro Rossónál, de mindenkit meglepett, hogy Vettel a Ferrarihoz szerződött. Utólag könnyű okosnak lenni. De Danyiil azért örülhet, hogy a Red Bullnak két csapata van, mert amúgy már nem lenne a Forma-1-ben.”