Bár a pályával vannak még problémák, valamint a jegyeladások sem verik le a háztetőt, alapvetően izgalmas pályát és jól szervezett versenyt jelent az új, bakui Európa Nagydíj. A leginkább nappali Szingapúrnak látszó versenyhelyszín jövőre akár már az említett “rokonhoz” hasonlóan villanyfényes futammal is fogadhatja a Forma-1-et.

“Mindannyian tudjuk, milyen szép a város az éjszakai fényekkel. Azonban nagyon is tudatosan akartunk nappali versenyt az első alkalommal, hogy így gyűjthessünk tapasztalatokat. Az éjszakai verseny fejlettebb infrastruktúrát kíván, azonban folynak is az ezt illető megbeszélések. Ne tudom, hogy megvalósulhat-e 2017-re, de egyáltalán nem kizárt” – mondta szombaton a futam marketingfőnöke, Nigar Arpadarai.

baku_f1_58

Az autoriter Alijev-rezsimnek természetesen nagyszerű önreklám-lehetőség a Forma-1-es futam, és mostanra az is kiderült, ki ültette a bogarat a fülükbe: az F1 egyik fő sumákja, az egykori Renault-főnök Flavio Briatore.

“Nélkülem sosem született volna meg ez a verseny. Három évvel ezelőtt Szardínián találkoztam az azeri elnökkel és megkérdeztem, miért is nincs Forma-1-es futamuk. Azt mondta, jó ötlet és meghívott Bakuba. Ott aztán helikopterbe ültünk, megnéztük a lehetséges nyomvonalat. Mondtam, hogy ez fantasztikus, és összehoztam az elnököt Bernie Ecclestone-nal” – mesélte a Gazzetta dello Sportnak az olasz.

“Bernie azt sem tudta, hol van Azerbajdzsán, hat hónappal később viszont már a szerződést is aláírták” – tette hozzá.