A 2016-os idényben számos nagy név aktuális szerződése utolsó évét tölti, a Ferrarinál Kimi Räikkönen, a Mercedesnél Nico Rosberg, a McLarennél Jenson Button, a Williamsnél Felipe Massa és Valtteri Bottas megtartása vagy lecserélése a kérdés, de még a Red Bull-os Daniel Ricciardo is mozdulhat, ha megfelelő ajánlatot kap.

A legkívánatosabb ülés természetesen a harmadik éve domináló Mercedesé, de nagyon úgy tűnik, hogy azt csak valami rendkívüli esetben kaphatja új ember.

“Nicóval akarjuk folytatni és ő is velünk akar maradni” – szögezte le a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff pénteken a montreali paddockban. “Folynak a tárgyalások, pozitívan alakulnak a dolgok. Senki mással nem tárgyalunk, ennyivel tartozunk neki, hiszen a 2010-es kezdetek óta hozzánk tartozik. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan rendezhetjük az ügyet.”

kanada_f1_13

Rosberg nevében az egykori Benetton-, Ferrari- és McLaren-pilóta, későbbi Toro Rosso-főnök Gerhard Berger tárgyal a Wolff-fal és Niki Laudával, szinte osztrák belügy a szerződés.

“Gerhard képviseli Nicót, mert Nico nem szeretné ha bármi elvonná a figyelmét a versenyzésről. Gerhard pedig jól képviseli az érdekeit. Ezer éve ismerem Gerhardot, Nikivel is nagyon jó a kapcsolata, szóval jó ez így” – magyarázta Wolff.

Rosberg hosszabbítása a hírek szerint egyetlen dolgon múlik, és az nem a fizetés, sokkal inkább az új szerződés időtartama: a Mercedes állítólag egy évet kínál, hogy nyitva álljon a lehetőség neveltjük, Pascal Wehrlein előléptetésére, míg a német teljes, hároméves kontraktust szeretne.

but

A McLarennél még égetőbb kérdés a már bizonyított tehetség, Stoffel Vandoorne előléptetése, ugyanis a belga ifjonc nem fog még egy évet kispadozni. Szinte biztosra vehető, hogy ő kerül Fernando Alonso mellé 2017-re, míg Button a Williamshez vagy haza, Top Gear-műsorvezetőnek…

“Pillanatnyilag még nagyon élvezem a versenyzést, de hogy mi lesz, arra nem tudok válaszolni. Egyelőre nem gondolkodtam a jövőn. Mindig megkérdeznek, de én csak a jelennek élek” – nyilatkozta pár napja a 36 éves veterán.

Bár a Ferrari is kivár még Räikkönent illetően, és egyelőre valószínűbb a megtartása, több jelölt is ugrana a helyére.

Egyikük a Ferrari B csapat Haas pilótája, Romain Grosjean: “Nem én döntök erről, de nagyon örülnék neki! Ha Maranellóba hívnának, örömmel mondanék igent. A Ferrari nagyon nagy dolog, a Forma-1 legjelentősebb csapata. 18-19 éves koromben beszélgettem Jean Alesivel, aki azt mondta: először egyszerű Forma-1-es versenyző voltam, de utána Ferrari-pilóta lettem.”

kanada_f1_01

A Red Bullnál két csalódást is átélt Daniel Ricciardo is képben lehet a Ferrarinál, Kanadában meg is lebegtette a távozását – más kérdés, hogy ezzel nem maga alatt vágja-e a fát, hiszen a Red Bullnak köszönhet mindent.
“Hogy őszinte legyek, kizárólag a világbajnoki cím érdekel. Ha a Red Bull azt mondja, hogy pár évig még nem adhatunk világbajnoki címet, akkor egyszerűen oda akarnék szerződni, ahol azt mondják, igen, velünk a világbajnoki címért küzdhetsz. Engem csakis ez érdekel, csak az imázs kedvéért nem szerződnék sehova, az eredmény a lényeg” – nyilatkozta.