A Forma-1 jövő hétvégén Azerbajdzsánba látogat, hogy Európa Nagydíj néven utcai futamot tartsanak a fővárosban, Bakuban.

Egy emberi jogi szervezet, a Sports for Rights (kb. sportokkal a jogokért) képviselője, Rebecca Vincent kedden sajtótájékoztatón arra kérte az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, hogy a sportág súlyát és tekintélyét kihasználva hasson a rezsimre, amely különböző jogsértésekkel igyekszik ellehetetleníteni, megsemmisíteni a politikai ellenzéket.

Vincent jelezte, hogy bár személyesen Ecclestone-t nem érte el, sikerült “biztató” megbeszéléseket folytatnia a Formula One Group két vezető beosztású tisztviselőjével.

Bár a Forma-1 tavaly tavasszal kiadott egy állásfoglalást, miszerint “elkötelezte magát amellett, hogy figyelmet fordít a nemzetközileg elfogadott emberi jogokra”, valamint hogy az új helyszínek felvételénél ilyen szempontból is “előzetes megfelelési vizsgálatokat” bonyolítanak majd, Ecclestone 2015 nyarán a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy ő “nem lát különösebb problémát” a helyszínnel ilyen szempontból.