Miután a Forma-1 résztvevői az elmúlt pár hónapban megegyeztek a 2017-ben életbe lépő új szabálycsomagról, a motorokra vonatkozó előírásokról, valamint a Pirelli is megkapta következő, 2017-19-re szóló szerződését, a közeljövő rendezettnek tekinthető.

A stabilitás lehetőséget teremt arra, hogy a csapatok időben nekikezdhessenek a 2020-on túli időszakra szóló szerződések megtárgyalásának, véli a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams:

“Közös erőfeszítéssel elértük a mostani helyzetet a 2017-től érvényes szabályokat illetően, úgy vélem, most, hogy ezeket lezártuk, elkezdhetünk beszélni a 2020 utáni Concorde Agreementekről és általában a Forma-1 jövőjének irányáról” – nyilatkozta az Autosportnak.

A jelenlegi, 2013 óta élő szerződési rendszer egyik alapja a sokat kritizált Stratégiai Munkacsoport, amelyben hat csapat – Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren, Force India – képviselői, valamint Bernie Ecclestone és az FIA-elnök Jean Todt határozzák meg az F1 által követendő irányokat. A kérdésre, hogy a kupaktanács megmaradhat-e 2020 után is, Williams így felelt:

“Hacsak nem áll elő valaki valami életképes alternatívával, igen. Több jó dolgot is köszönhetünk neki. És mi lehetne az alternatíva? Bernie-nek hat szavazata van, Jeannak is hat szavazata van, a hat csapatnak pedig összesen hat, de hallgatnak ránk. Sosem volt olyan, hogy egyszerűen nemet mondtak valamire és keresztülverték az akaratukat. Kivéve a (2016-os új) kvalifikációt. De azt is gyorsan rendeztük aztán. Közösen álltunk ki és utasítottuk el, ők pedig beleegyeztek.”

ecc_todt_horner

A közös fellépést, a jobb alkupozíciót erősíthetné a 2008 és 2014 között működött csapatszövetség, a FOTA felélesztése, de Williams szerint erre nincs szükség.

“Nem hiszem, hogy visszatérne a FOTA. Azonban így is összefoghatunk a tárgyalásoknál. Nézzük csak meg az időmérő kérdését, abban összekapaszkodtunk, egy álláspontot képviseltünk. Attól, hogy nincs külön, névvel és ügyintézővel rendelkező csoport, még megegyezhetünk valami közös álláspontban, egyszerűen csak hivatalos szervezeti keret nélkül.”