A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly kitalálta és tesztelte, idén pedig már be is vezette a Forma-1-ben a versenyzők fejét figyelő nagy sebességű beépített kamerát.

Az újítás rögtön a szezonnyitón hasznos volt, hiszen Fernando Alonso baleseténél a felvételek megerősítették a sisakba épített gyorsulásmérők adatait, miszerint a spanyol pilóta feje kétszer is a pilótafülke peremének ütődött.

Az FIA biztonsági intézetének főnöke, Laurent Mekies szerint a kamerával nagy előrelépést értek el, de jön még más is: a versenyzők életjeleit figyelő rendszer:

“Ezen a téren sosincs megállás, de a kamera tényleg jelentős lépés. A következő pedig a biometria lesz, azaz a versenyzők szívritmusának, testhőmérsékletének, sőt, verejtékezésének megfigyelése. Nagyon bízom benne, hogy még az idény vége előtt elkészülhet a prototípus, legalább teszten felkerülhet valami a pilótákra. A biometrikus adatokkal képesek leszünk összevetni a versenyző baleset előtti és utáni állapotát, ami eligazít minket a mentés tekintetében.”

Az FIA a jövő évben biztosan bevezeti a versenyzők fejét védeni hivatott glóriát, a biometriai figyelőrendszer mellett pedig még több, a versenyzőre irányított kamerát terveznek beszerelni.