F1: Ráfizetett a Honda mérnökei rutintalanságára 2 Noha a Hondának bőven volt ideje az F1-es felkészülésre, a japán gyártó első éve kész katasztrófa volt a McLarennel. Arai Jaszuhisza, a Honda sportfőnöke szerint a Spanyol Nagydíjra sikerült javítani a csomagon, de ebből nem sok látszott.

“A Spanyol Nagydíjig teljesen elveszettek voltunk” – ismerte el Arai. “Amint megoldottunk egy problémát, előkerült egy újabb.”

“Úgy éreztük, nem tett jót, hogy hét év kimaradt nálunk a versenyzésből. Noha felismertük a technikai problémákat, nehézségeink voltak az okok megtalálásával, és így a megfelelő intézkedések meghozatalával is.”

“Nem szeretném elárulni, hogy pontosan hány emberünk dolgozik az F1-es programon, nagyjából a felük azonban abszolút újonc ezen a területen. Ha valamit mondanom kellene, a sportból vennék hasonlatot: hiányzott a meccsrutin.”

Ezt valószínűleg a McLaren is látta, ezért erőltette, hogy a Honda vonjon be külső szakértőket, erre azonban a japánok nem voltak hajlandók. “A problémákat mindig részletesen megbeszéltük a McLarennel.”

“Nagyjából tavaly nyáron megkérdezték, hogy rendelkezünk-e a szükséges fejlesztési erőforrással, és hogy miért csinálunk mindent saját magunk. Kérték, hogy használjunk külső szakértőket, ami az ő nézőpontjukból és az európai munkaerőpiac alapján teljesen logikus felvetés volt.”

“A Hondának azonban más a filozófiája. Számunkra nem elfogadható, hogy három hónapra vagy esetleg fél évre vonjunk be külső embereket a munkába.”