Két hete röppent fel, majd a múlt hét végén vett lendületet a pletyka, miszerint támogatója, a venezuelai állami olajcég, a PDVSA nehézségei miatt Pastor Maldonado elveszítheti helyét az idén újra a Renault gyári csapatává váló enstone-i alakulatnál.
A hírek arról szóltak, hogy helyére a McLarentől ejtett dán, Kevin Magnussen kerülhet, a hivatalos bejelentést szerdára, a Renault-csapat bemutatására lehetett várni. 


Maldonado elébe ment a dolognak, hétfőn délután megerősítette, hogy nem vezet a Renault-nál.
“Ahogy köztudott, az elmúlt napokban a Forma-1-es jövőmet illető pletykák kaptak szárnyra. Ma kénytelen vagyok bejelenteni, hogy nem leszek ott a rajtrácson a 2016-os Forma-1-es szezonban. Köszönöm a támogató üzeneteket, a jövőm iránt való érdeklődést!” – írta közleményében a 30 éves versenyző.
“Megtiszteltetés volt a szurkolók támogatása, és büszke vagyok a szakmai eredményeimre. Köszönöm istennek, a családomnak, a szponzoraimnak, a barátaimnak és a szurkolóimnak, a segítséget, azt, hogy valóra válhatott az álmom, hogy Venezuelát képviselhessem az autóversenyzés csúcskategóriájában! Hamarosan találkozunk!”
F1: Maldonado bejelentette, hogy távozik a Renault-tól 3


A 2010-ben GP2-es bajnoki címig jutó Maldonado öt év után távozik az F1-ből, három idényt töltött a Williamsnél, kettőt a Lotusnál. Legjobb eredménye a 2012-es Spanyol Nagydíjon szerzett futamgyőzelem, akkor magabiztosan nyert, azonban összességében sokkal inkább a baleseteivel, büntetéseivel, arroganciájával szerzett magának kétes hírnevet.