Furcsa időzítést választott a Renault, de végre megtudtuk, mit akar a francia gyártó: csütörtök éjszaka bejelentették, hogy a korábbi szándéknyilatkozatuknak megfelelően megveszik a Lotus F1-et, az enstone-i alakulat 2016-tól újra a gyári alakulatukként vesz részt a Forma-1-ben. A szerződést tegnap írták alá.


“A Renault-nak két választási lehetősége volt, a 100 százalékos visszatérés vagy a kiszállás. Alapos mérlegelés után úgy döntöttem, hogy a Renault 2016-ban is a Forma-1-ben lesz. A Forma-1 irányítóitól kapott információk (a pénzek elosztásáról – a szerk.) megadták az alapot, hogy nekifussunk ennek az új kihívásnak. A célunk a győzelem, még ha időbe is kerül a megvalósítása” – mondta a cég elnök-vezérigazgatója, Carlos Ghosn.
A Renault szerint a motorszállítói szerepben elért sikerek nem hoztak elég elismerést számukra, a gyári csapattal viszont minden haszon náluk csapódik majd le, az komoly befektetést igénylő új turbókorszakban ez a járható út az imázs szempontjából – állt a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy az F1-ben maradás megerősíti, hogy az autóversenyzés a cég működésének egyik pillére. A Renault a hibrid és elektromos utcai autózásban is kamatoztatni kívánja a Forma-1-es fejlesztéseit, ugyanakkor határozottan igyekszik majd maximálisan kihasználni az internetet, a közösségi médiát a brand erősítésére. 
Hivatalos: újra Renault-csapat a Forma-1-ben 3


A Renault 1977 óta megszakítás nélkül van jelen az F1-ben: 1977-ben ők indították az első turbókorszakot, gyári csapataikkal és motorpartnereikkel együttesen 168 futamgyőzelmet arattak, 12 konstruktőri és 11 egyéni világbajnoki címet szereztek. 2005-2006-ban az enstone-i gyári csapattal, Fernando Alonsóval kettőt-kettőt.
A Forma-1-es projekt további részleteiről – szponzorok, csapatvezetés stb. – januárban ad bővebb tájékoztatást a francia vállalat.
A fentiek után mára várható a Red Bull F1-es jövőjéről szóló bejelentés is, amelyben megerősítik, hogy a Toro Rosso 2016-ban a Ferrarival folytatja, és megtudjuk, hogy milyen új feltételekkel, milyen néven használja majd tovább a Red Bull Racing a Renault erőforrásait.