Szombaton nagy meglepetést okozott a McLaren cégvezére, Ron Dennis akkor, amikor Fernando Alonso esetleges 2016-os kimaradásáról beszélt


A spanyol versenyző első reakciójában meglepetésének adott hangot, de későbbi nyilatkozataiból kiderült, hogy valóban tárgyaltak ilyesmiről, és valóban opció, hogy kihagyja a jövő évet, ha megint versenyképtelen lesz a McLaren-Honda.
“Sok forgatókönyvet, őrült dolgokat is átbeszéltünk, de nem mostanában” – mondta Alonso, amikor arról kérdezték, hogy Dennisszel tárgyaltak-e a kérdésről. 
“Jól haladunk, csak sajnos egy kicsit balszerencsések vagyunk, ezért ez nem látszik igazán. 
Spában motorbüntetés, Monzában is büntetés, Austinban meghibásodás, Mexikóban a rajt után kiestem, aztán jött Brazília. Az elmúlt öt-hat futam nem mutatta jól, mennyit fejlődtünk az autóval. De minden idegszálunkkal a jövő évre koncentrálunk, és az autó mostanában látott tempója alapján jóval bizakodóbbak vagyunk, mint 3-4 hónapja. Szóval nagyjából azóta nem esett szó erről.”
F1: Alonso nem zárja ki, hogy kihagyja 2016-ot 3


Alonso jó barátja, az F1-ből két éve távozott, idén a Porschével világbajnoki címig jutó Mark Webber simán elhiszi, hogy a spanyol kihagyhatja 2016-ot: “Fernando időzített bomba. Adjunk neki két-három nap tesztelést, és ha az autó versenyképtelen lesz, szerintem kihagyja a jövő évet” – idézte a Daily Mail.
A kétszeres világbajnok erre rímelve magyarázta Abu-Dzabiban, miért nem valószínű a kiszállása: 
“Szerződésem van a következő két idényre, és szeretnék versenyezni. Az nem úgy megy, hogy a tesztelés elején ki lehet találni, mennyire leszünk versenyképesek és hogy alakul majd a szezon. Ez lehetetlen” – mondta Alonso, aki korábban pontosan az ellenkezőjét fejtegette. “Nem fog változtatni a hozzáállásomon, akár a második, akár a kilencedik erő lesz a McLaren az első teszten. Az csak egy teszt.”
“És amúgy is, ha szabadságról van szó, hát ezt az évet vettem volna ki. De továbbra is küzdök, továbbra is versenyzek, az emelkedőn is betoltam az autót a bokszutcába” – utalt a hungaroringi epizódra.
F1: Alonso nem zárja ki, hogy kihagyja 2016-ot 4


Azért amikor megkérdezték, hogy egyértelműen kizárja-e a 2016-os kimaradást, Alonso nem felet kategorikusan:
“Semmit sem állíthatok 100 százalékos biztonsággal. Nem mondhatom, hogy holnap este nem fogok vacsorázni, de tudhatom előre, hogy éhes leszek-e vagy sem. Szeretnék versenyezni, úgy gondolom, versenyezni is fogok. Majd meglátjuk, hogyan alakul a jövő év. Nem tervezem, hogy nem fogok indulni.”