Pastor Maldonado 2011-es Forma-1-es bemutatkozása óta számtalan ütközésbe, balesetbe keveredett, a venezuelai pilótát nagyon sokan kritizálták is emiatt az évek során, egyesek szerint nem is való a Forma-1-be, csakis az állami olajcég, a PDVSA évi több tízmilliós szponzori hátszelének köszönheti az ülését.
A versenyző legutóbb a Brazil Nagydíjon keveredett balhéba, Interlagosban a sauberes Marcus Ericssont pörgette meg egy előzési kísérletnél, amiért újabb kritikákat kapott. Ahogy korábban, Maldonado most sem érzi fairnek, hogy mindig rajta csattan az ostor.


“Én mindig elég bátor voltam ahhoz, hogy elmenjek a határig sőt azon is túl. Mindig is agresszíven vezettem, az egész pályafutásom során. Amikor felkerül a sisak, a lehető leggyorsabban akarok menni, vagy még annál is gyorsabban. Néha hibázik az ember, de a határok feltérképezéséhez néha túl kell lépni azokat. Már az első gokartversenyeim idején is, amikor még párna kellett az ülésbe, hogy kilássak, belemenősen vezettem. Mindent vagy semmit, mindig is ez volt a mottóm” – magyarázta a német Bild am Sonntagnak a Lotus versenyzője.
“A balesetek pedig hozzátartoznak a versenyzéshez. Más pilóták is ütköznek, de utólag mégsem beszélnek róluk. Ha nekem van balesetem, akkor azonnal botrányt csinálnak belőle. Nem fair, hogy mindig én vagyok a bűnbak.”
Maldonado azt mondja, hogy a hírhedtsége ellenére jó a viszonya a versenyzőtársaival:
“Több barátom van, mint hinnék! Több, mint mondjuk Lewis Hamiltonnak. Barátságban vagyok Fernando Alonsóval, Felipe Massával, sőt még Sergio Perezzel is jóban vagyunk, annak ellenére, hogy volt pár kemény csatánk az évek során.”
Maldonado: Hamiltont is elverhetném 3


A kérdésre, hogy egy élcsapatnál, például a Mercedes autójában ülve képes lenne-e tartani a lépést Hamiltonnal, így felelt:
“Erre én is kíváncsi lennék! Sajnos eddig nem ülhettem győztes autóba, de hiszem, hogy a Mercedesben ülve versenyben lennék Lewisszal. A küzdőszellemmel nincs gondom, az biztos, és azt is tudom, hogy megvan a tehetségem ahhoz, hogy meg tudjam verni.”